Szemérmetlenség miatt tiltanák be az Ezeregyéjszaka meséit egyiptomi ügyvédek

Vágólapra másolva!
Betiltatná az Ezeregyéjszaka meséit egy muszlim ügyvédekből álló csoport, akik szemérmetlennek tartják az arab irodalom egyik legjelentősebb alkotását. Az egyiptomi írószövetség a mű védelmére kelt, és az olvasók sem osztják a vallásos ügyvédek aggodalmait: a könyv új kiadásának majdnem az összes példánya elkelt.
Vágólapra másolva!

Írók keltek az Ezeregyéjszaka meséinek védelmére Egyiptomba. A művet szemérmetlenségére hivatkozva tiltatná be egy muszlim ügyvédekből álló csoport. Az Ügyvédek Bilincsek Nélkül nevű szervezet azután állt elő igényével, hogy a világhírű mesegyűjteményt újra kiadták Egyiptomban. Azt követelik, hogy zúzzák be az új kiadást és tiltsák be a könyvet.

Az egyiptomi írószövetség elítélte az ötletet és közölte, akár bíróságre is viszik az ügyet, hogy megakadályozzák a muszlim ügyvédek követeléseit - írja a BBC.

"Sokkoltak a benne található sértő mondatok" - méltatlankodott Ajman Abdul Hakim, az egyik ügyvéd. A csoport számos olyan részletet gyűjtött ki a műből, amelyek a szexualitásra utalnak, és szerintük "bűnre csábítanak".

Az egyiptomi írószövetség szerint azonban a csoport úgy viselkedik, mint a tálibok. "Azok, akik el akarják pusztítani kulturális örökségünket, ugyanazt az utat járják, mint a tálibok, akik elpusztították a Buddha-szobrokat" - utalt Mohamed Salmawy egyiptomi író a bamijámi Buddha-szobrok lerombolására.

Az egyiptomi olvasók többségét nem zavarják a vallásos ügyvédek kifogásai. A könyv nagyon jól fogy, az állami kulturális hivatal szerint az összes kinyomtatott példány elfogyott.