Szaakasvili pártja nyert a grúz helyi választásokon

Vágólapra másolva!
Miheil Szaakasvili pártja nyerte a grúz helyhatósági választásokat Tbilisziben és 64 helyi önkormányzatban az exit poll-felmérések alapján. A 2008-as grúz-orosz háború utáni első választáson elért siker jól jön a megtépázott népszerűségű elnöknek.
Vágólapra másolva!

Miheil Szaakasvili grúz elnök pártja nyerte a polgármester-választást Tbilisziben, valamint a helyhatósági választást a 64 helyi önkormányzat többségében vasárnap - jelentette a grúz közszolgálati televízió az exit poll-felmérések alapján. A 2008. augusztusi grúz-orosz háború utáni első választáson elért siker erősítheti Szaakasvili helyzetét, akinek népszerűségét megtépázta a háborús vereség és az azt követő gazdasági visszaesés.

A választást az exit poll szerint a kormányzó Egyesült Nemzeti Mozgalom jelöltje, a hivatalban lévő polgármester, Gigi Ugulava nyerte a voksok 61 százalékával. Második helyen végzett az ellenzéki Szövetség Grúziáért jelöltje, Irakli Alaszanija 17 százalékkal, míg a harmadik helyet a szintén ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom jelöltje, Georgij Csanturija szerezte meg a szavazatok 10 százalékával.

Tbilisziben első ízben rendeztek közvetlen polgármester-választást, eddig a tanácstagok választották meg a főváros első emberét. A polgármestert 4 évre választják, és a szavazók legalább 30 százalékának voksát kell elnyernie a mandátum megszerzéséhez.