Földön kívüli elismerésre vágyik a sakkbolond kalmük elnök

Vágólapra másolva!
Földönkívüliekkel társalog, és tudatalattijával befolyásol a sakkimádó kalmük elnök, akinek felívelő karrierjét előre látta egy bolgár jósnő. Az elsivatagosodó sztyeppére sakk-Mekkát álmodó Kirszan Iljumzsinov 17 éve vezeti folyamatosan országát és 15 éve a nemzetközi sakkszövetséget. Most azonban két kihívás is várja: egy orosz képviselő kivizsgáltatná harmadik típusú találkozását, Anatolij Karpov sakklegenda pedig elhódítaná tőle posztját a nemzetközi sakkszövetség élén.
Vágólapra másolva!

"A földönkívüliek beöltöztettek egy sárga űrruhába, és körbevezettek űrhajójukban... Egész kellemesen éreztem magam társaságukban" - a beszámoló nem az UFO-magazin legfrissebb számából, vagy egy harmadik típusú találkozásokat taglaló sci-fiből való, hanem Kirszan Nyikolajevics Iljumzsinov kalmük elnök egyik interjújából.

A Volga folyó Kaszpi-tengeri torkolatának közelében fekvő, nem sokkal több mint 300 ezres lélekszámú, az orosz föderációhoz tartozó Kalmük Autonóm Köztársaság feje saját bevallása szerint 1997-ben találkozott az idegenlényekkel. Az élményt azóta számos alkalommal megosztotta a sajtóval, és szívesen elmélkedik a harmadik típusú találkozásokról, négy éve, Kalmükia fennállásának 141. évfordulóján például azt nyilatkozta, "talán újabb 141 év után lesz itt Kalmükiában egy intergalaktikus találkozó. És azok az utazók visszanéznek az élet jobbításáért tett erőfeszítéseinkre, és büszkék lesznek". Mégis egy idei ugyanerről a témáról szóló televíziós nyilatkozata keltette fel az orosz duma egyik képviselőjének a figyelmét, aki a Kremlhez fordult, vizsgálják ki, nem árult-e el államtitkokat a földönkívülieknek az elnök (erről bővebben itt olvashat).

Az Európa egyetlen buddhista vallású államát vezető Iljumzsinov a földönkívüliek és az ezotéria nagy híve. Azt terjeszti magáról, hogy még elnökké választása előtt, rendszeresen járt egy vak bolgár jósnőhöz, Vanga anyóhoz, aki 1993-ban megjósolta neki, hogy ő lesz a Kalmük Köztársaság elnöke, majd megválasztják a nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) vezetőjének, felépít egy birkagyapjú-tisztító üzemet, és egy olajvezetéket a Kaukázus előterében fekvő sztyeppén át, majd 1998-ban a világ minden részéből érkeznek emberek Elisztába, a köztársaság fővárosába.

Tudat alatt

Iljumzsinov azt is állítja, függetlenül attól, hogy mit mond az embereknek, valójában tudat alatt ad nekik instrukciókat. "Egyfajta speciális érzékelő mezőt teremtek a köztársaság körül, amely segít projektjeink megvalósításában" - idézte az Izvesztyijának adott egyik régi nyilatkozatát az Indian Express.

Valóban hatalmas tudatalatti ereje lehet. Az első kampányában minden kalmük pásztornak mobiltelefont ígérő Iljumzsinovot 1993 óta minden választást megnyert Kalmükiában, 1995 óta pedig a FIDE-ben is. 1998 után több alkalommal rendezett sakkvilágbajnokságot Elisztában, ahova valóban a világ minden tájáról érkeztek vendégek. Olajvezetéket ugyan még nem épített, de felépítette a Sakkfalut, országa egyik büszkeségét.

Sakkban nagyok

Mert az ezotérián kívül még egy nagy szerelme van, a sakk. A 15 évesen kalmük nemzeti bajnokságot nyert Iljumzsinov ugyan soha nem lett nemzetközileg elismert sakkjátékos, de 1995 után a nemzetközi sakkélet megkerülhetetlen szereplőjévé vált. Több tízmillió dollárt fordított magánvagyonából a sportra: szponzorok híján zsebből fizette több sakkvilágbajnokság több millió dolláros fődíját, illetve ő finanszírozta a Sakkfalut is. Mindenki elismeri, hogy országát a sakk révén világszerte ismertté tette.

Forrás: AFP/Florin Boris
Forrás: AFP/Florin Boris

A Sakkfalu

Hazájában kötelező tantárggyá tette a sakkot az általános iskolákban, és minden alkalmat megragad a sportág népszerűsítésére. Két éve például ringbe szállt egy sakkboksz-meccsen (a sportolók négy percet sakkoznak, majd hármat bokszolnak felváltva, a meccset kiütéssel, sakk-mattal vagy pontozással lehet megnyerni). Ráadásul Verőci Zsuzsa, nemzetközi sakknagymester, szakíró, versenybíró szerint az idős exvilágbajnokok havi ezerdolláros támogatást kapnak tőle.

Szaddám és Lenin

Az földönkívüli- és sakkmegszállott elnök nem csak állami vezetők körében szokatlan hobbipárosítása miatt ellentmondásos személyiség. Jó kapcsolatot ápolt annak idején Szaddám Huszein néhai iraki diktátorral, - akivel többször is találkozott -, Moammer el-Kadhafi líbiai vezetővel - akinek országában sakkbajnokságot szervezett -, és a dalai lámával - akit többször is meghívott országába, legutóbb például idén (az emigráns tibeti vezető idén nem kapott vízumot Moszkvától, de 2004-ben ellátogatott a köztársaságba). Irodájának falán jól megfér egymás mellett Lenin - akinek nagymamája kalmük volt, és akinek mauzóleumát és bebalzsamozott testét egy időben meg akarta szerezni elnök - és Dzsingisz kán - akitől eredeztetik magukat a kalmükök.

Forrás: AFP/Szergej Zsukov
Forrás: AFP/Szergej Zsukov

Jól áll az oroszoknál

Homályos pénzügyek

Míg a kommunizmus idejének átgondolatlan nagyüzemi mezőgazdaságában elsivatagosodott országát a legszegényebbek között tartják számon az orosz föderációban, a rendszerváltás után többek között autókereskedelemből meggazdagodott elnök magánvagyona jelentős. Magánrepülője és több Rolls-Royce-a is van például, amelyeket a Guardian szerint folyamatosan javíttatnia kell, mert sokszor tökre mennek a rossz utakon.

Kritikusai szerint ugyanakkor lehetetlen megmondani, hogy hol a határvonal saját magánvagyona és a köztársaság költségvetése között. Nem tudni pontosan, milyen forrásokból építette fel az 50 millió dollárba kerülő, az idő jelentős részében kihasználatlan, lassan leromló Sakkfalut. A New York Times által idézett helyi ellenzékiek szerint ehhez a kalmük gyermekek szájából vette ki a falatot, felfüggesztve a családi pótlékok kifizetését. Amikor 1998-ban először rendezett sakkolimpiát a Sakkfaluban, állítólag a hétköznapi kalmüköket utasított, hogy adják kölcsön tévéiket, hűtőiket, edénykészleteiket, hogy ideiglenesen be tudják rendezni az üresen álló házakat.

Diktatórikus módszerek

A kalmük sajtóban nincs helyük az ellenzéki hangoknak. 1998-ban a beruházás anyagi hátterét feszegető Larisza Judina újságírót, a szamizdatban terjesztett Szovjetszkaja Kalmükija munkatársát halálra szurkálta két korábban a kormánynak dolgozó férfi. Iljumzsinov személyes érintettsége ugyanakkor a gyilkosok ellen folyó eljárás alatt nem merült fel.

Forrás: AFP/Bembinov Mergen
Forrás: AFP/Bembinov Mergen

Nem idegenkedik a küzdősportoktól sem

Vitatott sakkszövetségi elnökként végzett tevékenysége is. Gari Kaszparov visszavonult világbajnok sakkozó szerint Iljumzsinov személye miatt maradnak távol a sakkvilágtól a komoly szponzorok. Sokan támadják azzal a sakkszövetségen belül, hogy ott is országához hasonló diktatórikus módszereket alkalmaz.

Kristálytiszta elmélet

Verőci Zsuzsa szerint is elképzelhető, amit Kaszparov állít a szponzorokról, de az Iljumzsinovot személyesen ismerő magyar nagymester úgy véli, a sakkimádó elnök korrekt ember, aki képes konszenzust teremteni. A sakkszövetségen belüli problémákért szerinte elsősorban az elnök beosztottjai felelnek, de az emiatt keletkezett konfliktusokat Iljumzsinov gyorsan el tudja simítani. Az elnök kellemes benyomást kelt, "záróbeszédei abszolút kristálytiszta elméletet tükröznek" - mondta Verőci az [origo]-nak.

Azt, hogy Venga anyó mit jósolt idén őszre Iljumzsinovnak, nem tudni, de az elnöknek elő kell venni kristálytiszta elméletét, ugyanis tisztújítás lesz a nemzetközi sakkszövetségben, és kihívója nem kisebb személyiség, mint a legendás orosz sakkozó, Anatolij Karpov. Az intenzív kampányt kezdett Karpov mögött ráadásul felsorakozott egykori legyőzője, Kaszparov, a fiatal norvég sakkcsillag, Magnus Carlsen, valamint Németország, Franciaország, az USA és Egyiptom nemzeti sakkszövetségei.

Iljumzsinovnak tehát fel kell kötnie tudatalattiját, amely legalább Oroszországig elér: az orosz sakkszövetség ugyanis nem a világhírű orosz sakkozó, hanem a kalmük elnök mellett állt ki.