Rendkívüli állapot Thaiföldön, bezárt két követség

Vágólapra másolva!
Újabb tartományokra terjesztették ki a rendkívüli állapotot Thaiföldön, nehogy vidékiek tudjanak csatlakozni a fővárosban tüntető kormányellenes erőkhöz. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia bezárta a helyi nagykövetségét az erőszakos események miatt.
Vágólapra másolva!

Thaiföldön újabb 15 tartományra terjesztették ki a főváros környékén már érvényben lévő rendkívüli állapotot - jelentette be a kormány szóvivője. A miniszterelnök már alá is írta az északi és az északkeleti tartományokra vonatkozó dokumentumot.

A rendelet célja, hogy ne engedjék csatlakozni a vidéki tüntetőket a fővárosban demonstráló kormányellenes tömeghez. A hadsereg szóvivője is megerősítette, hogy a válság megoldásához van szükség a rendkívüli állapot kihirdetésére a 15 északi és északkeleti tartományban, mert ezzel megakadályozzák a tüntetők tömeges mozgósítását.

Bangkokban az est leszállta után lelőttek egy 25 éves tüntetőt, aki társaival együtt kiment egy útra, amelyet a hadsereg lezárt - állították szemtanúk. Ketten állítólag megsebesültek.

Az Egyesült Államok nyugtalanságának adott hangot a tüntetők és a rendfenntartó erők közötti összecsapások miatt. Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő bejelentette, hogy az Egyesült Államok bezárja bangkoki nagykövetségét, mert az túl közel van az erőszak által sújtott zónához.

Nagy-Britannia ugyancsak bezárja bangkoki nagykövetségét. "A nagykövetség pénteken zárva tart. Folyamatosan nyomon követjük a helyzet alakulását, hogy lássuk, mikor nyithatjuk meg a diplomáciai képviseletet" - közölte a brit külügyminisztérium szóvivője.

A thai fővárost áthatja a feszültég. A hadsereg azzal fenyegetőzik, hogy lezárja azt a negyedet, amelyet a miniszterelnök lemondását követelő tüntetők, a vörösingesek hetek óta megszállva tartanak.

Az 1992 óta legsúlyosabb thaiföldi belpolitikai válságnak március közepe óta 30 halálos áldozata és közel ezer sebesültje van.