Őrizetbe vettek egy férfit a New York-i merényletkísérlet miatt

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek egy 30 éves férfit a szombati New York-i merényletkísérlet miatt - közölte kedden az FBI szóvivője. A New York Times szerint a férfi pakisztáni származású amerikai állampolgár. Valószínűleg ő az, aki megvette azt a terepjárót, amelybe a bombát rejtették a Times Square-en. Az amerikai hatóságokat a bombaautónak használt terepjáró előző tulajdonosa vezette a férfi nyomára.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek egy férfit a szombat esti New York-i merényletkísérlettel kapcsolatban - közölte kedden a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szóvivője. A férfit a New York-i Kennedy repülőtéren fogták el hétfőn, késő este, miközben megpróbált feljutni egy Dubajba tartó repülőre - közölte Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter kedden reggel. A férfit a repülőtéren az amerikai vám- és határőrség ismerte fel.

Az elfogott férfinek már kedden meg kell jelennie egy szövetségi bíróság előtt, hogy vádat emelhessenek ellene - tájékoztatott egy közös közleményben a manhattani ügyész, az FBI és a New York-i rendőrség. Azt még nem hozták nyilvánosságra, mik lehetnek majd a vádak Shahzad ellen - írja a New York Times.

Az amerikai napilap a nyomozáshoz közel álló két forrásra hivatkozva azt írta, hogy az őrizetbe vett 30 éves Faisal Shahzad pakisztáni származású amerikai állampolgár, és lakhelye Connecticut államban van. Valószínűleg ő volt az, aki nemrég megvásárolta az 1993-as évjáratú Nissan Pathfinder terepjárót, amelybe a pokolgépet rejtették a Times Square-en.

A hatóságok azután bukkantak a férfire, hogy utánanéztek a bombaautónak használt Nissan eredetének. A kocsit korábbi bridgeporti (kisváros Connecticutban) tulajdonosa az interneten árulta. Shahzad készpénzben fizetett érte, a kocsit terhelő papírmunkával pedig nem törődött se az eladó, se a vevő. A korábbi tulaj szerint a vevő vagy közel-keleti vagy latin-amerikai származású lehetett. Az még nem világos, ezután hogy jutottak el a szövetségi hatóságok a férfihez, és azt is vizsgálják még, kapcsolatban állt-e tengerentúli csoportokkal.

A cél amerikaiak megölése volt

"A mai nap folyamán további jelentős bizonyítékokat gyűjtöttünk be, amik az éjjeli őrizetbe vételhez vezettek" - állt Holder közleményében. A miniszter szerint a vizsgálat tovább folyik, azonban azt már biztosan megállapították, hogy "a terrorcselekmény mögött álló szándék amerikaiak megölése volt".

Az őrizetbe vételről szóló hírek előtt több lap azt írta, hogy egy pakisztáni származású férfié az a terepjáró, amelyben pokolgépet megtaláltak szombat este. Az illetőt a merényletkísérlet potenciális gyanúsítottjaként kezelik a hatóságok. Az egyik rendőrségi tisztségviselő azt mondta, hogy a pakisztáni származású gyanúsított nemrégiben Pakisztánban járt. Korábban egy utcai biztonsági kamera rögízetette, amint egy férfi egy táskával sétál a Shubert Alley nevű kis utcában, majd megáll, körülnéz, leveszi pulóverét.

Szombat este rendőrök pokolgépet találtak a New York-i Times Square-en a parkoló terepjáróban. A propángázzal töltött palackokból, benzinnel teli kannákból, időzítőkből és puskaporból összeállított robbanószerkezetet a tűzszerészeknek sikerült hatástalanítani. A hatóságok több órára lezárták és kiürítették a zsúfolt teret és környékét, a közúti forgalmat elterelték, járókelőket sem engedtek a helyszínre. Kiürítettek több lakóházat és irodaépületet.

Hétfőn még tapintható volt a feszültség a Times Square környékén - írja a New York Times. A lap szerint sok volt a rendőr a környéken és egy kábelaknában keletkezett tűz is megijesztette a városlakókat.