Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyre több európai repteret zárnak le a vulkáni hamu miatt

Vágólapra másolva!
Légijáratok tucatjait törölték vasárnap is az izlandi vulkán hamufelhője miatt. Lezárták a portói és két milánói repteret, Nizza repülőterén húsz járatot töröltek. A hamufelhő közben halad tovább Európa belső részei felé, több országban is korlátozásokat léptettek életbe. Vasárnap este megnyitották a délután lezárt németországi reptereket, és a maradék három lezárt spanyol repteret is.
Vágólapra másolva!

Légtérzárlatot jelentettek be az izlandi vulkáni hamufelhő miatt az olasz hatóságok a félsziget északi területének jelentős része fölött vasárnap reggel 8-tól délután 2 óráig, de az infrastrukturális ügyek miniszter jelezte: lehet, hogy már előbb megnyílik a légtér. Az ENAC polgári repülésügyi hatóság közleménye szerint bezárták egyebek közt Milánó Malpensa és Linate repülőterét, az előbbin 137, az utóbbin 161 járatot töröltek délelőtt. Az idegenforgalmi szempontból fontos Velence, Trieszt és Rimini légikikötője viszont nyitva van. Róma Fiumicino repülőteréről nem indult el egy tucatnyi gép a félsziget északi része felé.

A portugáliai Porto repülőtere nem indít és nem fogad járatokat (közép-európai idő szerint) este 8 óráig - közölték a reptéri hatóságok. Előreláthatólag hétfő reggelre helyreáll a lisszaboni repülőtér menetrend szerinti forgalma. A fővárosban nem állították le a forgalmat, de rendje felborult. A Portugáliához tartozó, atlanti-óceáni Azori-szigeteken hétfő reggel 8 óráig meghosszabbították a repülési tilalmat. A portugál légügyi hatóságok szombaton is tucatnyi járatot töröltek a hamufelhő miatt.

Az izlandi vulkánból eredő hamufelhő nem fogja befolyásolni XVI. Benedek pápa jövő heti portugáliai útját - közölte vasárnap a Vatikán. Federico Lombardi vatikáni szóvivő azt mondta: egyeztetett a légügyi hatóságokkal, és semmilyen változtatás nem látszik szükségesnek a római katolikus egyházfő kedden kezdődő, négynapos zarándoklatán. A program szerint a pápa a fatimai szentélyt, valamint Lisszabon és Porto városát keresi fel.

Mi lesz a Cannes-i filmfesztivállal?

Franciaországban csaknem 20 járatot kellett vasárnap törölni Nizza repterén, amely a legközelebb van Cannes-hoz. Három nap múlva kezdődik meg a francia nagyvárosban a filmfesztivál, így nem kizárt, hogy a mustrára érkező vendégek közül néhányan nem érkeznek meg időben. A legtöbb, törölt gép a brit EasyJet légitársaságé, köztük vannak a Párizsból, Londonból, Genfből és más európai nagyvárosokból érkező gépek.

Spanyolország északi részén, így Barcelonában is vasárnap reggel újra megnyíltak a repterek, miután szombaton a vulkáni hamu miatti elővigyázatosságból zárva voltak. A spanyol légiforgalmi hatóság (Aena) bejelentette, hogy 16 órakor megnyílik a három eddig lezárt repülőtér az ország északnyugati részén: a Santiago de Compostela-i, a vigói és a La Coruna-i. A salamanque-i azonban zárva marad - tették hozzá.

Korlátozások Magyarországhoz közel

Ausztria egy része felett is újabb átmeneti korlátozások lépnek életbe a légi közlekedésben a hamu miatt - közölte vasárnap az osztrák légtérfelügyelet. Az Austro Control szerint vasárnap délután és a hétfő hajnali órák között meghatározott körzetekben lezárják az osztrák légtér alsó részét. Előreláthatóan hétfőn nulla órától hajnali 5 óráig szünetel a forgalom a Bécs melletti schwechati repülőtéren. A korlátozás érinti az innsbrucki, a salzburgi valamint a linzi repülőteret is. Innsbruckban vasárnap délután fél négy és este tíz óra, Salzburgban délután öt és másnap hajnali négy, Linzben vasárnap este nyolc és hétfő hajnali öt között nem indítanak és nem is fogadnak légi járatokat.

A német repülésbiztonsági hatóságok kora délután elrendelték a müncheni és a stuttgarti repülőtér teljes zárlatát. A vulkáni hamufelhőt Németország déli részében már délelőttől nagyobb koncentrációban észlelték. Vasáenap este viszont újra megnyitották az összes lezárt repteret. A müncheni repülőtéren közölték, hogy vasárnap 460 le- és felszállást töröltek a tervezett több mint ezerből.

Csehország légterét részlegesen lezárták vasárnap este az ország déli részén - közölte a cseh légiirányító hatóság (RLP). A részleges légtérzárlat fontosabb repülőtereket nem érint, a cseh fővárosból érkező járatok közlekedésében nincs fennakadás, a gépek kikerülik a hamufelhőt.

Részben lezárták vasárnap Horvátország légterét is, illetve 14 órakor bezárt a spliti és a zadari repülőtér az újabb izlandi vulkáni hamufelhők miatt - jelentette be a Croatia Airlines nemzeti légitársaság. A zágrábi, a pulai, a dubrovniki és az eszéki légikikötő azonban nyitva van.

5000 repülővel kevesebb

Szombaton az európai légi biztonsági szervezet, az Eurocontrol azt közölte: a naponta megszokott 30 ezer légijárat helyett csak körülbelül 25 ezer közlekedik. Az Eurocontrol szerint az említett országokon kívül Svájcban is várhatók járattörlések a vulkáni hamu miatt, és hogy vasárnap estére a hamufelhő megjelenik majd Németország déli része, Csehország és Ausztria fölött. A vulkánihamu-előrejelző központok szerint délkelet felé, így Görögország felé is tart a felhő. A transzatlanti járatok útvonalát továbbra is északabbra, Grönland fölé tolják el.

Három hete az izlandi vulkán hamufelhője 11 kilométeres magasságig emelkedve terjedt szét Európa nagy részei felett. A természeti jelenség miatt hosszú napokig légtérzárlatot rendeltek el sok európai országban. A hamufelhő a szakemberek szerint veszélyezteti a repülőgépek hajtóműveit és a pilóták tájékozódását. A II. világháború óta nem tapasztalt mértékű légi közlekedési fennakadások befolyásolták az egész Föld légi közlekedését. Világszerte körülbelül százezer repülőjáratot töröltek, ami 8 milliónál is több utast érintett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről