Vágólapra másolva!
Az úszó gátakat áttörve kijutott a partra a Mexikói-öbölben súlyos ökológiai katasztrófával fenyegető olajszennyezés, és olyan szigetek partjait lepte el, amelyek egy régi madárrezervátumnak adnak otthont. Már számos olajjal borított pelikánra bukkantak, de fregattmadarak ezreinek a part menti pihenőhelye is veszélybe került.
Vágólapra másolva!

Kimosódott egy sor sziget partjaira a Mexikói-öbölben felrobbant fúrótoronyból szivárgó olaj Louisianában. A lakatlan Chandeleur szigeteken olajjal borított testű pelikánokat és más madarakat találtak, ez a terület a Breton Nemzeti Vadrezervátumhoz tartozik. A BBC az állami tengerészeti hatóságra hivatkozva azt írja, a szigeteket "mindenütt olaj borítja".

Az olaj 18 napja megállíthatatlanul ömlik a tengerbe az elsüllyedt toronyból, mintegy 80 kilométerre Louisiana partjaitól. A kőolaj nagyobb mennyiségben egyelőre a nyílt tengeren lebeg, és a parti őrség szerint az időjárás előrejelzések azt mutatják, a hétvégéig ez a helyzet nem változik.

A vadrezervátum partjaira kijutott olaj itt először törte át azt a hosszú úszógátat, amellyel a partot próbálják védeni az olajfolt tovább terjedésétől, és kimosódik a partra.

Először a Freemason-szigeten (A szó "Szabadkőműves-szigetet" jelent) vettek észre fénylő olajréteget a parton, de eddig a BBC szerint nem igazolta hivatalos vizsgálat, hogy kőolajról van szó. A tornyot üzemeltető BP olajtársaság azt közölte, a kedvelt pecázóhelynek számító szigetre azonnal több védekező csapatot küldtek, hogy megpróbálják megóvni a part leglátogatottabb részét a szennyezéstől.

Az AP szerint rózsaszínes olajat véltek felfedezni a New Harbor sziget északi részén is, ahol értékes mangrovefákat használnak pihenőhelyként fregattmadarak ezrei.

Ezután a Nemzeti Óceáni és Légügyi Hatóság közölte, hogy a Chandeleur-szigetek teljes hosszán olajat mos partra a víz. Ezzel az Egyesült Államok második legrégibb vadrezervátumát fenyegeti az olaj, ahol megszámlálhatatlan veszélyeztetett madárfaj él. A louisianai környezetvédelmi hatóságok szerint eddig az olajjal borított madarak között csak barna pelikánokat és szulákat találtak.

A tenger élővilágát a madarakénál is sokkal jobban fenyegeti a szennyezés. A part menti tengerfenék halak ívóhelye, garnélákok és egyéb rákok élőhelye. "Mindenütt olaj van.Az egész halászati zónában. Ez a terület az életünk" - mondta tanácstalanul egy rákászhajó kapitánya az AP hírügynökségnek.

Pénteken megérkezett az olajszivárgás helyszínére az az óriási, csaknem száztonnás beton-acél olajfogó kupola, amellyel remélhetőleg sikerül megállítani a Mexikói-öbölbe két hete ömlő nyersolajat. A hatalmas építményt szállító uszály helyi idő szerint szerdán indult útnak Louisianából. A mélyépítésnél használt, alul nyitott vasbeton süllyesztőszekrényt - úgynevezett keszont -, amelyből a belefolyó olajat felpumpálnák a tenger felszínére egy tankerbe, már csütörtökön használatba helyezhetik. (A szerkezetről bővebben a Tudomány rovat cikkében, itt olvashat.)

Pénteken a BBC szerint a szakemberek elkezdték leereszteni a kupolát a mélybe, a művelet várhatóan két napig tart majd. Azt remélik, hogy a kiszivárgott olaj akár 85 százalékát is a kupola alá zárhatják. A próbálkozás sikere a BBC szerint kérdéses, ugyanis előfordulhat, hogy a forrást megrongálja a kupola, így az olaj még hevesebben ömölhet a tengerbe.

"Háborút vívunk három fronton: a tenger alatt, a tengeren és a parton" - fogalmazott a szennyezés elleni küzdelemről Tony Hayward, a BP olajtársaság vezérigazgatója. Közölte, száz hajó dolgozik azon, hogy eltávolítsa, gyakorlatilag lefölözze az olajat a tenger felszínéről, több ezer méternyi úszó gáttal védik a partot, egy kisebb légiflotta pedig vegyi anyagokkal próbálja semlegesíteni a szennyezést.