Vágólapra másolva!
Sikerült betapasztania az 1500 méteres mélységben szivárgó olajkutat a BP olajtársaságnak a Mexikói-öbölben, de a szivárgás még nem szűnt meg teljesen. A szakemberek szerint egyelőre korai sikerről beszélni. Egy friss felmérés szerint az amerikaik többsége elégedetlen a kormány teljesítményével. Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy hat hónappal meghosszabbítja az újabb tengeri olajfúrási engedélyek kiadására vonatkozó tilalmat.
Vágólapra másolva!

Nehéziszappal tapasztották be a BP olajtársaság szakemberei a Mexikói-öbölben szivárgó sérült olajkutat - írja a BBC a parti őrség parancsnokára, Thad Allenre hivatkozva. Allen a WWL First News rádiónak adott nyilatkozatában azt mondta, egyelőre korai sikerről beszélni, mert a katasztrófaelhárításnak ez még csak az első lépcsője volt.

A Deepwater Horizon olajfúró-platform április 20-án robbant fel és süllyedt el, a sérült olajkútból szerdai becslések szerint mostanáig 26,5 millió liter nyersolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe.

Az olajfúrót üzemeltető BP korábban egy nagy betonharanggal próbálta megállítani a szivárgást, de nem jártak sikerrel. A tapasztást szerdán kezdték el. Első lépésként nehéziszapot fecskendeztek az 1500 méter mélyen fekvő sérült elosztóba. Ha a nyomás megszűnik, a tervek szerint cementtel zárják le teljesen a kutat.

A tengerbe ömlött nyersolaj elérte Louisiana partjait és a Mississipi torkolatvidékét is, a sűrű, ragacsos, mérgező anyag már több mint 110 kilométernyi partszakaszt beszennyezett. Az olaj nemcsak a part menti mocsár növény- és állatvilágát fenyegeti, egyelőre azt sem tudni, mennyi olaj van az óceán mélyrétegeiben. A kárelhárításban 1300 vízi jármű vesz részt, a szövetségi hatóságok 140 ezer négyzetkilométernyi vízfelületet zártak le a halászat elől.

Az olajfolt Obama Katrinája

Az amerikai közvélemény nagyobb része szerint az Obama-kormány gyenge teljesítményt nyújt a Mexikó-öbölben történt olajkatasztrófa kezelésében - derült ki a USA Today által csütörtökön közölt közvélemény-kutatásból. A friss felmérés szerint a felnőttek 60 százaléka gyengének vagy nagyon gyengének látja a szövetségi kormány válaszlépéseit. A megkérdezettek 53 százalékának ugyanez a véleménye arról, ahogy Barack Obama elnök kezeli a katasztrófát. A közvélemény 50 százaléka szerint a környezetvédelmi szempontok előbbre valók a gazdasági érdekeknél, utóbbiakat 43 százalék tartja fontosabbnak.

Karl Rove, George Bush volt elnök tanácsadója arról írt a The Wall Street Journal csütörtöki számában, hogy az olajfolt Obama Katrinája. Szerinte az elnök elleni bírálatok jogosan erősödnek: a szövetségi kormány halogatta vagy nem hozta meg az állami és helyi hatóságok által kért fontos döntéseket, és engedte, hogy a BP irányítsa a katasztrófaelhárítást.

Obamát már nemcsak az ellenzék támadja. A CNN hírtelevízió több demokrata párti szakértőt is megszólaltatott, akik elégedetlenségüket, sőt dühüket fejezték ki az Obama-kormány nem kellően határozott fellépése miatt. A CNN tudósítója a helyszínről elképedve számolt be arról, hogy Louisiana mocsárvilágában - ahol nagy területek úsznak a sűrű, ragacsos olajszennyeződésben - több részen semmilyen kárelhárítási munka nem folyik.

Az ABC World News szerint a helyi lakosság felháborítónak tartja a kormány tétlenségét. A Fox News arról tudósított, hogy miközben szakadatlanul ömlött az olaj az öböl vizébe, Obama kedden egy adománygyűjtő rendezvényen vett részt, szerdán pedig egy kaliforniai naperőműbe látogatott.

Obama szerint a kormány azonnal reagált

Az amerikai kormány azonnal reagált a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófára, a kárelhárítás élére állt - jelentette ki Barack Obama elnök csütörtökön, elutasítva azokat a bírálatokat, hogy a Fehér Ház késlekedett volna a válasszal és engedte volna, hogy a BP olajcég irányítsa a katasztrófaelhárítást. Obama azt mondta, példa nélküli katasztrófa történt, és az emberek mindaddig elégedetlenek lesznek, amíg nem sikerül megállítani a szivárgást.

Az amerikai elnök hozzátette, hogy az olajszennyeződésre adandó válasz kormánya legfontosabb feladatai közé tartozik, megvizsgálják, mi vezetett a balesethez, és tenni fognak róla, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő. Több új intézkedés között bejelentette, hogy hat hónappal meghosszabbítja az újabb tengeri olajfúrási engedélyek kiadására vonatkozó tilalmat. Azt is közölte, hogy egyelőre nem engedélyezi a tervezett olajfúrásokat Alaszka és Virginia partjainál, és leállítja a már megkezdett fúrást 33 kútnál a Mexikói-öbölben.

Obama - aki pénteken, az április 20-i platformrobbanás óta másodszor a térségbe, Louisiana államba utazik, hogy tájékozódjon a kárelhárításról - 308 napja tartott utoljára a Fehér Házban olyan "teljes sajtótájékoztatót", amelyen az újságírók kérdéseket tehettek fel neki.

Még mindig szivárog az olaj

Obama nem erősítette meg, hogy a BP-nek sikerült elállítania a szivárgást. Azt mondta, hogy a kútnál levő úgynevezett kitörésgátló berendezés eltömítését célzó művelet sikere nem garantált. Kijelentette: a BP a szövetségi kormány irányítása alatt végzi a kárelhárítást, és az eltömítő művelet is azt mutatja, hogy minden ésszerű lépést megtesznek, amely megoldást jelenthet.

A BP vezetése is úgy nyilatkozott, hogy a szivárgás elfojtását célzó művelet még folyamatban van. A CNN a sajtókonferencia alatt élő adást sugárzott a tengerfenékről: a képek szerint a szivárgás nem szűnt meg, az olaj vastag sugárban ömlött a vízbe.

Obama tájékoztatója előtt nem sokkal távozott posztjáról a tengeri olajfúrásokat felügyelő hatóság, az úgynevezett ásványügyi felügyelet vezetője. Az elnök azt mondta, nem tud a lemondás körülményeiről. Obama nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy milyen párhuzam vonható a mostani olajkatasztrófára adott kormányzati válasz és a 2005-es Katrina hurrikán után késedelmes szövetségi reagálás között; azt mondta, ő most nem ezzel, hanem a probléma megoldásával foglalkozik. "Bizonyos vagyok benne, hogy az emberek visszatekintve azt fogják mondani, ez a kormány a helyzet magaslatán állt ebben a példa nélküli válságban" - mondta.