Több mint 60 éve nem látott megszorításokra készül Németország

Vágólapra másolva!
1945 óta nem látott megszorító intézkedések várnak a németekre is az európai gazdasági mentőcsomag elfogadása után. A beígért, de elvetett adócsökkentés helyett többek között áfa-emelésre, bölcsődei helyek megszüntetésére számíthatnak. Egyetlen terület sem tabu - közölte Roland Koch, a kormányzó kereszténydemokraták alelnöke.
Vágólapra másolva!

A második világháború óta nem tapasztalható mértékű megszorításokra készülhetnek a németek. Az elkeserítő hírek nem sokkal azután érkeztek, hogy a német kormány rábólintott a görög gazdasáég és rajta keresztül az eurózóna megmentését célzó hétvégén elfogadott 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag rájuk eső, 123 milliárd eurós részére.

Az elvonások várhatóan az oktatást és a családi juttatásokat érintik majd leginkább. Roland Koch, a kormányzó kereszténydemokraták alelnöke kijelentette, egyetlen területet sem szabad tabunak tekinteni - idézte a brit Guardian. A jelenlegi, sokat betegeskedő gazdasági miniszter, Wolfgang Schäuble utódjának tekintett Koch közölte, felül kell vizsgálni például azt a hivatalos politikát, hogy minden 3 éven aluli gyereknek alanyi jogon jár a bölcsődei hely.

Az Angela Merkel kancellár kormányának tavaly októberi megalakulásakor meghirdetett adócsökkentési terveket elvetik, sőt adóemelés várható, hogy befoltozzák a költségvetésen tátongó 10 milliárd eurós hiányt. Szóba került a kedvezményes áfakulccsal támogatott termékek - például könyvek, szálláshelyek, színházak, újságok - áfájának emelése, de mindenre kiterjedő áfa-emelés is.

A németek növekvő inflációra, elértéktelenedő euróra, számíthatnak a következő években. A már most nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatok is további megtakarításokra kényszerülnek: várhatóan intézményeket, (például uszodákat) zárnak majd be, elmaradnak útfelújítások, illetve más infrastruktúrafejlesztések.