Lezárhatják a brit légtér nagy részét vasárnap a vulkáni hamu miatt

Vágólapra másolva!
Várhatóan vasárnaptól keddig lezárják a brit légtér jelentős részét az Izlandról származó vulkáni eredetű hamu miatt. A légtérzár Németországot is érintheti.
Vágólapra másolva!

Ismét zavarok lehetnek a légi közlekedésben Nagy-Britanniában és Németországban az Izland felől érkező vulkáni hamu miatt - jelentették be szombaton a két ország légiforgalmi illetékesei.

A brit közlekedési minisztérium szerint félő, hogy az ország légterének egy részét már vasárnap le kell zárni, és csak kedden, a késői órákban nyitható meg újból. Az előrejelzés az izlandi Eyjafjöll vulkán működésén, és a szélirányról, időjárási viszonyokról szóló adatokon alapszik. A légiforgalmi korlátozások időlegesen akár az ország délkeleti részét (így a legnagyobb forgalmat lebonyolító brit repülőteret, a Heathrow-t) is sújthatják.

A német légiközlekedésben hétfőn kezdődhetnek a problémák a légi irányítás szóvivője szerint. Vasárnap egy repülőgéppel a hamukoncentrációra vonatkozó méréseket végeznek, és ezek eredménye, valamint a legfrissebb időjárási előrejelzés alapján döntik el, hogy lezárják-e a légteret, vagy sem.

Az Eyjafjöll április 14-én tört ki, és hamufelhője 11 kilométeres magasságig emelkedve szétterjedt Európa nagy része felett. A jelenség miatt napokig tartó légtérzárlatot rendeltek el több európai országban, mivel szakemberek szerint a hamufelhő veszélyezteti a repülőgépek hajtóműveit és a pilóták tájékozódását. Emiatt világszerte körülbelül százezer repülőjáratot töröltek, ami 8 milliónál is több utast érintett. Az egyes európai országok légtereiben azóta is több alkalommal kellett korlátozásokat bevezetni az újabb hamukilövellések miatt.