Közvetett béketárgyalások kezdődtek Izrael és a palesztinok között

Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődtek a közvetett béketárgyalások Izrael és a palesztinok között. A közvetítő George Mitchell amerikai elnöki megbízott először Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott.
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek szerdán a közvetett béketárgyalások Izrael és a palesztinok között. Első lépéseként George Mitchell amerikai elnöki megbízott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott délután, Jeruzsálemben.

Mahmúd Abbász palesztin elnök négy hónapot adott a tárgyalásokra, amelyeken szerinte a legfontosabb kérdésekkel kell foglalkozni, különben összeomlanak. A legfontosabb ügyek között elsőként a leendő palesztin állam határait említette. erről Ammánban beszélt, ahol a jordániai uralkodóval találkozott..

Izrael szerint már most is lehet foglalkozni a kulcskérdésekkel, de döntések csak a közvetlen tárgyalásokon születhetnek. Dan Meridor miniszterelnök-helyettes ebben sem biztos. Az angol nyelvű Jerusalem Postnak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a tárgyalások "hiábavalók, kudarcra vannak ítélve, és nem vezetnek sehová".

Száeb Erakat palesztin főtárgyaló szerint Izrael csak a nemzetközi közösséget akarja meggyőzni tárgyalási készségéről, de akadályokat fog támasztani, és folytatja a megszállt területek kolonizációját. Az izraeli katonai hírszerzés egyik vezetője, Joszi Baidac tábornok viszont Abbász elnöknek tulajdonít hátsó szándékokat, aki szerinte arra készül, hogy Izraelt védolja, ha a tárgyalások kudarcot vallanak.

Mitchell és Abbász pénteken találkozik Rámalláhban.