Tengeri erődemonstrációt tart az USA és Dél-Korea

Vágólapra másolva!
Többek közt a tengeralattjáró-elhárítást gyakorolják amerikai és dél-koreai haditengerészek egy közös hadgyakorlaton, amelyet a Csonan korvett elsüllyedése miatt hoztak előre. A hajót a vizsgálat szerint egy észak-koreai torpedó süllyesztette el, de Phenjanban ezt tagadják. A gyakorlat az amerikaiak szándékai szerint üzenek Észak-Koreának, hogy Washington megvédi déli szövetségesét.
Vágólapra másolva!

Előbbre hozzák az amerikai és a dél-koreai haditengerészet korábban elhatározott közös hadgyakorlatát, amelyet "a közeli jövőben" fognak megtartani - jelentette be hétfőn a Pentagon. A döntés előzménye, hogy egy nemzetközi vizsgálóbizottság következtetése szerint egy észak-korea torpedó süllyesztette idén idén márciusban a déliek egyik korvettjét, amelyen 46 tengerész vesztette életét.

A gyakorlat során az amerikai és dél-koreai flotta tengeralattjárókat mozgósít, kipróbálják a két ország tengeralattjáró-elhárító képességeit, és tárgyalnak arról is, hogy a tengeri útvonalak lezárását is gyakorolják - mondta egy hadügyminisztériumi szóvivő.

"A Dél-Korea védelméhez nyújtott amerikai támogatás egyértelmű, és az elnök utasította a katonai parancsnokokat, hogy szorosan működjenek együtt dél-koreai partnereikkel a készenlét biztosítása és a jövőbeni agresszió megakadályozása érdekében" - mondta a nap folyamán Robert Gibbs fehér házi szóvivő.

Gazdasági és politikai nyomás

A Pekingben tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter hétfőn arra kérte Kínát, hogy működjön együtt az Egyesült Államokkal a hadihajó elsüllyesztésére adandó válaszlépés kialakításában. Clinton szintén kijelentette: Phenjant felelősségre kell vonni az ügyben. A külügyminiszter szerint Észak-Korea valamennyi szomszédja - köztük Kína - is tisztában van a történtek komolyságával és szeretné elejét venni, hogy a helyzet elmérgesedjen.

Dél-Korea a vizsgálati eredmény hatására bejelentette: minden együttműködést és kereskedelmi kapcsolatot megszakít Észak-Koreával. Az országhoz intézett beszédében Ri Mjong Bak dél-koreai elnök azt mondta: Phenjant meg kell büntetni, és Szöul szorgalmazni fogja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el szankciókat az északi kommunista rezsim ellen.

Phenjan háborúval fenyeget

A dél-koreai haditengerészet Csonan nevű hadihajója március 26-án süllyedt el a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól, a katasztrófa miatt 46 dél-koreai tengerész veszett a tengerbe. A múlt héten egy nemzetközi vizsgálat a helyszínen talált, állítólag északi gyártmányú torpedókból és az észak-koreai haditengerészet mozgásából bizonyítottnak találta, hogy a kommunista állam haditengerészete lőtte ki a dél-koreai hajót.

Észak-Korea azt állítja, hogy meghamisították az ellene szóló bizonyítékokat, és közölte: háborút kezd, ha bármilyen szankciót hoznak ellene. Ennek ellenére Ri Mjong Bak hétfői beszédében közölte: "Észak-Koreának meg kell fizetnie provokatív lépéseiért." Az államfő "katonai támadásnak" nevezte a Cshonan korvett március végi elsüllyesztését, majd kijelentette, országa a jövőben azonnal élni fog önvédelmi jogával egy újabb észak-koreai provokáció esetén.