Nem tudnak egyedül kormányt alakítani a brit választásokon nyertes konzervatívok

Vágólapra másolva!
A BBC, a Sky és az ITN közös exit poll felmérése szerint a Konzervatív Párt nyerte a csütörtöki nagy-britanniai választást, ám David Cameron pártja nem szerzett abszolút többséget. A Munkáspárt a vártnál jobban, a liberálisok rosszabbul szerepeltek, de a becslések szerint közösen sem nyertek elég parlamenti helyet ahhoz, hogy koalíciós kormányt alakíthassanak, bár az északír pártok még bekavarhatnak. A brit törvények szerint ilyen esetben a hivatalban lévő miniszterelnököt kérheti fel először koalícióalakításra a királynő.
Vágólapra másolva!

A konzervatívok győztek a brit választáson, de nem szereztek abszolút többséget - derül ki a helyi idő szerint csütörtök este tíz órakor lezárult szavazás után közzétett exit pollokból. A BBC, a Sky és az ITV közös felmérése szerint a konzervatívok 305 (korábban 307-et jósoltak nekik), a Munkáspárt 255, míg a a liberálisok 61 helyet szereztek, a maradék 29 széket függetlenek és más pártok jelöltjei kapták. A konzervatívoknak még 21 parlamenti szék kellene a 650 tagú brit alsóházban ahhoz, hogy külső szövetséges nélkül alakíthassanak kormányt, azaz mindenképpen koalícióra kellene lépniük egy másik párttal, ha kormányt akarnak alakítani.

Bár az előzetes eredmények szerint a Munkáspárt legalább 90 parlamenti helyet vesztett a képviselőházban, Gordon Brown a BBC szerint azt mondta, szeretne szerepet vállalni abban, hogy erős és stabil kormány alakuljon. Brown koalíciós kormányt szeretne alakítani, de a mandátumbecslések szerint a Munkáspártnak még a liberálisokkal közösen sem lesz meg az ehhez szükséges többsége a parlamentben. Brown pártja ettől függetleneül koalíciós tárgyalásokat kezd a liberálisokkal - írja a BBC.

A brit szokásjog szerint ha egy párt sem szerez a kormányalakításhoz szükséges többséget a parlamentben, akkor a királynő nem a legnagyobb támogatottságot szerző párt vezetőjét, hanem a hatalomban lévő miniszterelnököt kéri fel először arra, hogy alakítson koalíciós kormányt - írja a BBC. Ez azt jelenti, hogy a vártnál rosszabbul szereplő liberálisokon múlhat, ki melyik párt alakíthat kormányt: ha nem állnak össze a Munkáspárttal, akkor a konzervatívok velük alakíthatnak koalíciót. Hasonló helyzet legutóbb 1974-ben alakult ki; akkor még ugyanabban az évben új választásokat tartottak.

A BBC legfrissebb számításai szerint azonban az északír pártok megkavarhatják a koalíciókötési lehetőségeket. A konzervatívok 306 körüli parlamenti helye mellé az északír unionisták hozzátehetik az általuk valószínűleg megszerzett 10 képviselői helyet, de még ezzel sem biztos, hogy elég lesz a kormányalakításhoz. Ha a kormányalakításra várhatóan elsőként lehetőséget kapó Munkáspárt meg tud egyezni a Liberális Demokratákkal, és az északír Szociáldemokrata és Munkáspárt is támogatja őket, akkor 320 helyük, azaz többségük lehet, és ők alakíthatják meg a kormányt.

David Cameron az első eredmények után kijelentette: "világos, hogy a munkáspárti kormány elvesztette felhatalmazását a kormányzásra". Michael Gove, a toryk árnyékkormányának oktatási felelőse azt mondta, hogy a britek nem örülnek annak, hogy Brown "egy ilyen vereség után" is ragaszkodik a "legyőzöttek koalíciójához". A munkáspárti Lord Mandelson viszont nyugalomra intett mindenkit: "Türelmesnek kell lennünk még egy ideig", szerinte még korai lenne bármilyen végkövetkeztetést levonni a végeredményből.

A brit választáson több körzetben is a Magyarországi választások első fordulóján tapasztalt hosszú sorok alakultak ki. A BBC szerint sokan panaszkodtak arra, hogy nem tudtak voksolni, mert a választási bizottságok nem győzték kezelni a rengeteg szavazót. Sutton Coldfieldben be akarják zárni a sorban álló szavazókat a szavazóhelyiségbe, de Sheffiledből, Leedsből, Newcastle-ből és több városból is hosszú sorokról érkezetek jelentések. Manchasterben egy szavazóhelyiséghez rendőröket kellett hívni, hogy hazaküldjék a körülbelül 200 embert, akik lecsúsztak a helyi idő szerint este tízig tartó voksolásról, másutt ugyanakkor még fél tizenegykor is hagytak szavazni embereket.

Konzervatív Dél-Anglia, vörös Skócia

A Daily Telegraph térképen közli a választási eredményeket. Az eddigi eredmények szerint a konzervatívok inkább a déli régiókban, a Munkáspárt pedig északabbra tudott több helyet biztosítani magának. Londonban és tágabb környezetében szoros a két nagy párt versenye: a toryk 27 körzetben nyertek, a Munkáspárt pedig 23 körzetet szerzett meg. A Liberális Demokraták gyengén szerepeltek itt, csak 6 helyen kapták a legtöbb voksot jelöltjeik. 11 körzetben még nem hirdettek végereményt.

Délnyugat-Angliában a konzervatívok 34 helyet szereztek eddig, szemben a Liberális Demokraták 13 és a Munkáspárt 4 helyével. Négy örzet még eldöntetlen. Délkelet-Angliában taroltak a toryk: 73 helyet szereztek eddig. A Liberális Demokraták és a Munkáspárt viszont csak 4-4 helyen, a Zöldek pedig 1 helyen győztek, ők történetük első képviselőjét küldhetik a parlamentbe. Itt még két választókörzet maradt eldöntetlen.

Kelet-Angliában fölényesen, 46 megszerzett hellyel vezetnek Cameron konzervatívjai, miközben a Liberális Demokraták csak 4, a Munkáspárt pedig mindössze 2 helyen nyert. Hat választókörzetben még nincs végeredmény. Közép-Angliában a konzervatívok 59 helyével szemben a Munkáspárt 37-et szerzett, a liberálisokpedig négyet. Szintén négy körzet még eldöntetlen. Anglia északi részén már érezni a Munkáspárt erejét: 100 körzetben nyerhettek. A Konzervatív Párt ezzel szemben csak 39, a Liberális Demokraták pedig 7 helyet győztek. Itt még egész sok, 11 körzetben nem közölték a végeredményt.

Forrás: AFP
Brownnak és a Munkáspártnak is van még esélye

Walesben is a Munkáspárt lett a legnépszerűbb, 27 körzetben arattak győzelmet jelöltjei. A toryk csak 8, a Liberális Demokraták pedig csak 3 helyen győztek. A walesi nacionalista párt, a Plaid Cymru szintén győzni tudott 3 helyen. Skóciában a Munkáspárt 41 képviselői helyet szerzett, a liberálisok pedig 10-et. A harmadik helyre a Skót Nemzeti Párt futott be 6 megnyert körzettel. A délen taroló konzervatívok mindössze egy körzetben győztek Skóciában. Szintén egy választókörzetben nincs még döntés.

Észak-Írországban a brit pártok hagyományosan nem rúghatnak labdába, itt önálló északír pártok versengtek a voksokért. A legtöbbet a Demokrata Unionista Párt nyert: 8 körzetben győzött a jelöltjük. Az ír egyesítést pártoló Sinn Féin 4 helyen győzött, míg a Szociáldemokrata és Munkáspárt 3 körzetben volt eredményes. A liberális Északír Szövetség Párt egyetlen helyen tudott győzni, és egy helyen nyert független jelölt is. Érdekesség, hogy az Észak-Írországot vezető Peter Robinson első miniszter vereséget szenvedett választókörzetében, Kelet-Belfastban. Észak-Írországban már csak egy körzet van, aminek a sorsa nem dőlt még el.