Hadihajóval foglalták vissza az oroszok a kalózoktól az eltérített tankert

Vágólapra másolva!
Egy hadihajó foglalta vissza a szomáliai kalózoktól a szerdán eltérített orosz tankert az Ádeni-öbölben. A matrózok bezárkóztak egy terembe, egyikük sem esett túszul, a szabadítóknak nem kellett attól tartaniuk, hogy megsérülnek, így fegyverrel foglalták vissza a hajót.
Vágólapra másolva!

Egy orosz hadihajó kiszabadította csütörtökön az előző nap kalózok által elfoglalt orosz tartályhajót - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség. Az orosz tulajdonú, libériai zászló alatt hajózó Moszkovszkij Universzity nevű 106 ezer tonnás tartályhajó a Vörös-tengerről tartott Kínába 90 ezer tonna, 52 millió dollár értékű kőolajjal, amikor szomáliai kalózok Jemen partjaitól 630 kilométerre megtámadták és eltérítették. A bajba jutott hajó segítségére siető Marsal Saposnyikov orosz hadihajó közép-európai idő szerint este 21 óra körül ért a helyszínre.

A hajó kiszabadításában tűzfegyvereket vetettek be, több kalózt elfogtak, őket a hajón tarják fogva. Az orosz tengerészeknek nem esett bántódásuk. Ez főleg annak köszönhető, hogy a matrózok bezárkóztak a radarterembe, így a kalózok nem tudták őket túszul ejteni. Ez jelentősen megkönnyítette a szabadítási akciót is. A hajó tulajdonosa - a Novorosszijszki Tengerhajózási Vállalat - vezetői azt mondták, a szabadítási akcióról hozott döntés egyik alapja is az volt, hogy tudták: a személyzet biztos helyen van.

Ez volt az első eset, hogy egy teljes egészében orosz legénységű hajót támadtak meg: orosz állampolgárok korábban is kerültek már kalózok hatalmába, de eddig mindig nemzetközi legénység tagjaiként.