Kínába utazott Kim Dzsong Il

Vágólapra másolva!
Feltehetően Kim Dzsong Il észak-koreai vezető utazott azon a vonaton, amely különleges biztonsági intézkedések közepette érkezett Kínába hétfő reggel. A BBC szerint a politikus feltehetően gazdasági segítséget szeretne Kínától.
Vágólapra másolva!

Kínába utazott Kim Dzsong Il észak-koreai vezető, aki ritkán mozdul ki hazájából. A légi utazásoktól idegenkedő politikust saját vasúti szerelvényén lépte át a határt Dandongnál hétfőn kora reggel, Daljan kikötőváros felé - jelentette a BBC. A dandongi vasútállomást 200 kínai rendőr őrizte, az állomás környékén a forgalmat is elterelték, mielőtt megérkezett volna a 17 kocsiból álló speciális szerelvény.

Később több fényképet is közzétettek, amelyen egy férfi, aki úgy néz ki, mint Kim Dzsong Il, kijön egy daljani szállóból, és beszáll egy autóba. Az észak-koreai vezető szokása, hogy vonattal utazik, és utazásait rendszerint nem hozzák nyilvánosságra, amíg haza nem tér. A BBC úgy tudja, Kim 2006 óta nem járt külföldön. Akkor is Kínában volt. Most nem tudni, hogy tovább utazik-e Pekingbe.

A BBC szerint az észak-koreai vezető feltehetően gazdasági segítséget szeretne kérni Kínától, miután a tavalyi valutareform miatt tovább romlott az infláció országában.