Tajvan irodát nyitott Pekingben 60 év után

Vágólapra másolva!
Idegenforgalmi irodát nyitott Tajvan Pekingben, és ezzel jelentős lépést tett a két ország közötti viszony enyhítésében - írja a BBC. Tajvant egyre több kínai turista keresi fel, amióta 2008-ban megnyitották előttük az országot. A turisták tavaly 1 milliárd dollárt költöttek el a szigeten, amelyet Kína sosem ismert el független államnak.
Vágólapra másolva!

Irodát nyitott Tajvan Pekingben, ez az első hivatalos képviselet a két ország 1949-es szakítása óta. A Tajvani-szoros Turisztikai Szövetség azt várja az új irodától, hogy sikerül több kínai turistát csábítaniuk Tajvanra. A BBC szerint mindez újabb jele annak, hogy a két ország viszonya egyre rendezettebbé válik.

A 2008 óta hivatalban lévő Ma Jingcseu tajvani elnök elsődleges feladatának tekinti a kínai-tajvani kapcsolatok fejlesztését - emlékeztet a BBC. Ő nyitotta meg az országot 2008 közepén a kínai turisták előtt is, akik azóta szinte elözönlötték a szigetet.

Jelenleg napi 3000 kínai turista léphet be Tajvanra, a nyitás óta már 1 millióan éltek a lehetőséggel. 2009-ben a kínai utazók tették ki a teljes idegenforgalom 22 százalékát - ez az arány 2008-ban még csak 8,5 százalék volt. 2010 első negyedévében pedig még a japán turistáknál is többen voltak a kínaiak. A szigetre kíváncsi kínai turisták csak tavaly 1 milliárd dollárt költöttek el Tajvanon.

Az új politika tajvani kritikusai arra figyelmeztetnek, hogy az ország túlzottan függővé válik Kínától, ami azért veszélyes, mert Kína vissza akarja szerezni a szakadár tartománynak tartott, kapitalista-demokratikus berendezkedésű Tajvant. Az új pekingi iroda nem is kormányzati képviselet, mivel a két ország kormányai még mindig nem vették fel a kapcsolatot, sőt békeszerződést sem írtak alá. A BBC azonban megjegyzi: az iroda alkalmazottjait és költségeit a tajvani kormány idegenforgalmi irodája biztosítja.