Lassítanák a kettős állampolgárságot ígérő Orbánékat a szlovákiai magyarok

Vágólapra másolva!
Késleltetnék a Fidesz által tervezett kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadását a szlovákiai magyar pártok. Attól tartanak, hogy a június 12-i szlovákiai választásokig visszafordíthatatlan ellenlépéseket fogad el a szlovák parlament, és a kérdés kampánytémaként a nacionalista erők malmára hajtja a vizet. Szlovákiai magyar politikusok arra számítanak, hogy a pozsonyi kormány várható ellenlépése Magyarországot nem fogja érinteni, de a szlovákiai magyarokat igen, és hidegen hagyja majd az EU-t.
Vágólapra másolva!

Szlovákiának is van hasonló törvénye, de most nagyon felkorbácsolódtak az indulatok a kampány miatt - mondta az [origo]-nak Berényi József, a Magyar Koalíció Pártájának elnökhelyettese, a Fidesz-KDNP kettős állampolgárságról szóló javaslatának szlovákiai fogadtatásáról. A javaslat jelentősen megkönnyítené a környező országok magyar nemzetiségű lakosainak a magyar állampolgárság felvételét (a törvényjavaslatról bővebben itt olvashat).

A javaslat ellen hevesen tiltakozik a szlovák kormány. Robert Fico szlovák miniszterelnök a héten azonnali egyeztetést követelt a magyar féltől. Előbb a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság azonnali összehívását kérte - sikertelenül -, majd magyar-szlovák kormányfői találkozót kezdeményezett, és alkotmánymódosítást is kilátásba helyezett, ha a magyar parlament elfogadja a törvénymódosítást. Csütörtökön a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke hívta levélben tárgyalásra magyar kollégáját ez ügyben.

A szlovák megkeresések elől Orbán Viktor kijelölt magyar miniszterelnök azzal tér ki, hogy a témával csak az új magyar kormány felállása után tud foglalkozni. Orbán szerint a szlovák nyilatkozatok provokációk, amelyek a szlovákiai választási kampány részei, és ebbe Magyarország nem kíván beavatkozni.

Jól jött a védekező Ficónak

Ha ez nem a választási kampányban történik, akkor nem lett volna ekkora nyomatéka - mondta Orbánnal egyetértve Berényi. A kettős állampolgárság kérdése azonban szerinte kapóra jött a görög válság miatt a kampányban védekezésbe szorult Robert Fico szlovák kormányfőnek, akit azért támadtak, mert Szlovákia euróövezeti országként kiveszi a részét a gazdagabb Görögország megsegítéséből.

Berényi azt állította, többek között ennek is a következménye, hogy ennyire meglovagolták a kettős állampolgárság témáját. Szerinte így most annak a lehetősége is fennáll, hogy a leköszönő szlovák parlament még a hátralévő rövid időben elfogad valamilyen ellenlépést a tervezett magyar törvénnyel szemben. Berényi arra számít, hogy a június 12-re kiírt választások végeztével elcsitul a feszültség, ezért a szlovákiai magyarokon segítene, ha a magyar parlament addig nem fogadná el a javaslatot.

Simon Zsolt, a Most-Híd, a szlovák és magyar nemzetiségű jelölteket is felvonultató szlovákiai párt alelnöke attól tart, hogy Fico valóra váltja alkotmánymódosításra vonatkozó fenyegetését. A szlovák kormányfő által felvetett módosítás lényege, hogy aki kéri a kettős állampolgárságot, az elveszíti szlovák állampolgárságát. Simon szerint ezt egy rendkívüli ülésen egy-két napon belül elfogadhatja a szlovák parlament, és a köztársasági elnök is gyorsan alá fogja írni. Ha ez megtörténik, hosszú ideig nem lesz sem lehetőség, sem politikai erő ezt visszacsinálni - mondta.

Kényes időzítés

A kettős állampolgárság ötletét mindkét szlovákiai magyar politikus üdvözölte, de az időzítést egyaránt kényesnek - Simon Zsolt egyenesen szerencsétlennek - tartják. Simon jelezte, a várható ellenlépés Magyarországot nem fogja érinteni, de mindenképpen a szlovákiai magyarok kárára lesz majd, mivel ellehetetleníti, hogy megkérjék az állampolgárságot. Ráadásul ezen kívül más, a kettős állampolgárságot kérelmezőkre nézve hátrányos intézkedések is felmerültek (például megtiltanák, hogy a rendőrségnél vagy állami hivatalban dolgozzanak). Berényi szerint nem mindegy, hány nacionalista kerül a parlamentbe, és fontos lenne, hogy ne a kettős állampolgárság ügye legyen a téma a választásig hátralévő időben.

EBESZ: nincs kockázat
Az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa egyértelműen kijelentette, hogy a szervezet a szlovák kormány állítását cáfolva semmilyen regionális biztonsági kockázatot nem lát a magyar állampolgársági törvény módosításában. Vollabaek szerint a nemzetközi gyakorlattal összhangban az állampolgárság kérdéséről minden állam szuverén módon dönt - közölte Tabajdi Csaba MSZP-s EP-képviselő, az Európai Parlament Kisebbségügyi Frakcióközi Munkacsoportjának (Intergroup) csütörtöki ülését követően, amelyen részt vett Knut Vollabaek, az EBESZ kisebbségügyi főképviselője. Tabajdi szerint Vollabaek a nyárra ígérte, hogy az EBESZ megvizsgálja, hogy a szlovák államnyelvtörvény alkalmazása mennyiben felel meg ajánlásaiknak.


Simon érthetetlennek nevezte, hogy ha a törvény amúgy is augusztus 20-án lépne hatályba, és rendelkezéseit csak 2011. január 1-től kellene alkalmazni, akkor miért kell gyorsított eljárással elfogadni.

Rudolf Chmel, a Híd alelnöke szerint is várhatott volna pár hetet a magyar vezetés a kettős állampolgársággal, és egyeztethetett volna a szlovák féllel. Chmel szerint a szlovák fél élén Robert Fico kormányfővel "felvette a kesztyűt", amivel azt bizonygathatja a szlovák választóknak, hogy ő a nemzeti érdekek legfőbb védelmezője. Harcias szóhasználata arra utal, hogy a diplomácia mindkét oldalon csődöt mondott. Nem maradt más, mint a kemény kijelentések, amelyek a két ország viszonyát "nem hogy lehűtik, hanem egyenesen lefagyasztják" a következő négy évre - írta e-mailben az [origo] megkeresésére.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Nacionalista voksokat hozhat

Berényi szerint ők kérték a Fideszt, hogy mérlegeljék az ő érveiket, de konkrét választ nem kaptak, csak annyit, hogy meggondolják. A magyar parlament csütörtökön folytatta a törvény általános vitáját, pénteken lesz a részletes vita, leghamarabb jövő héten, pünkösd után szavazhatnak róla, tehát még bőven a szlovák választások előtt.

Nem a levegőbe beszél

Hamberger Judit, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa az MTI-nek azt mondta, a szlovák kormány a választási kampánytól függetlenül is hevesen reagálna. A Szlovákiával foglakozó kutató szerint számolni kell szlovák válaszlépéssel, Robert Fico nem a levegőbe beszélt. Hamberger szerint is lehetséges, hogy nem vállalhat majd a közszférában állást, aki magyar állampolgárságért folyamodik, vagy korlátozzák szociális ellátását, aminek eredményeképp a szlovákiai magyarok közül kevesen kérnek majd magyar állampolgárságot, legfeljebb a 600 ezres szlovákiai magyarság ötöde.

Hamberger szerint a nemzetbiztonsági kockázatot Szlovákia abban látja, hogy ha valaki felveszi a magyar állampolgárságot, a magyar törvények is vonatkoznak majd rá, amit úgy értékelnek, hogy "közjogilag terjeszkedik" a magyar állam, és sérülnek a szlovák felségjogok. A kutató szerint nem lehet arra számítani, hogy az esetleges szlovák válaszlépést az EU elítélje majd, ahogy a nemzetközi szerződést sértő államnyelvtörvény esetében sem tett ilyet.

Versenyfutás a nacionalistákért

A szlovákiai választási kampányban érdekes párharc alakult ki a jelenleg kormányzó koalíció két meghatározó ereje, a Fico vezette Smer és a Ján Slota-féle Szlovák Nemzeti Párt (SNS) között. A küzdelem célja, hogy minél több nacionalista szavazót tartsanak meg vagy szerezzenek maguknak.

A kormánykoalíció előszeretettel hozza elő a nacionalista érzelmeket megmozgató témákat, ha egyéb kérdésekben védekezésbe szorul. Két hónapja, amikor felmerült a PPP-beruházásban, meglehetősen drágán épülő autópályák ügye, a hazafiassági törvényről folyt heves vita. A Slotáék felvetette törvényjavaslat eredetileg előírta a szlovák himnusz minden hétfői kötelező meghallgatását, a szlovák címer tantermekben való kötelező kifüggesztését. A törvényt azonban felmérések szerint a szlovák társadalom kétharmada elutasította, sok tüntetést szerveztek ellene. A javaslatról kétszer is szavaztak, de nem lépett életbe. Ficóék végül felpuhítva fogadták el (erről bővebben itt olvashat).

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A kijelölt magyar és a szlovák külügyminiszter - fagyos lesz a viszony

A legfrissebb téma, amelyben Fico védekezésbe kényszerült, egy pártját érintő finanszírozási ügy. Bohumil Hanzel, a párt egyik alapítója és egykori parlamenti képviselője a Sme szlovák lapnak adott interjújában titkos szponzorpénzekről számolt be. Hanzel szerint ezekért a bőkezű támogatásokért cserébe állami megrendeléseket és stratégiai fontosságú állami cégekben lévő jó pozíciókat ígértek és adtak. Ezeknek a jogosságát Fico is elismerte - állította Hanzel.

Bosszantja a szomszédokat
Orbán Viktor még nincs hivatalban, de máris bosszantja a szomszédokat - írta csütörtökön a német Süddeutsche Zeitung. A lap szerint már a kettős állampolgárságról szóló törvény hatályba lépésének ideje (augusztus 20.) is hatásvadász. A lap a nemzeti érvényesülési kényszer zászlóvivőjeként jellemzi Orbánt, aki el akarja kerülni, hogy bárki is - elsősorban a Jobbik - felülmúlja őt ezen a téren.
A lap szerint a javaslat körüli felhajtás révén Orbán el tudja terelni a figyelmet a várható erőteljes megszorításokról, de számításba kell vennie a szlovák reakciót is, hogy az ott élő magyaroknak és pártjaiknak inkább árt, míg ellenfeleiknek, a jobboldali nacionalistáknak használni fog a téma a június 12-i parlamenti választásokon.
A görög pénzügyi katasztrófa után az Európai Unió egy további válsággóccal kerül szembe, ami hosszú odafigyelést és kezelést igényel majd. Ezen, a türelmen és a diplomáciai ügyességen kívül nem sok más segít - írta a lap.


Az ellenzék emiatt lemondásra szólította fel a kormányfőt, és feljelentést is tettek a szlovák főügyészségen. Fico pártja rágalmazás miatt ellenfeljelentést tett, a kormányfő tagad, pénteken pedig újabb éles nyilatkozatot tett a kettős állampolgárságról. Az osztrák Kuriernak arról beszélt, hogy a törvény olyan, mint egy időzített bomba, amellyel Orbán Viktor gazdasági és szociális intézkedések helyett politikát akar felkínálni a magyaroknak, és megismételte az ellenlépésekre vonatkozó fenyegetését. Amikor az osztrák lap felhozta szélsőséges nacionalista koalíciós partnerének kérdését, azzal vágott vissza, hogy a szlovákiai magyar nacionalisták veszélyesebbek. Az általa meg nem nevezett szlovákiai magyar párt elnöke - Fico szerint - kéthetenként Budapestre jár "utasításokért és pénzért".

A szlovák kormányfő feltehetően az MKP-nak címezte a vádakat, amely kifejezetten jó kapcsolatban van a Fidesz-KDNP-vel. Amikor Martonyi János leendő külügyminiszter a múlt héten Pozsonyba utazott, hogy tárgyaljon szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal, a magyarokat képviselő pártok közül csak az MKP elnökével találkozott, és közölte, az MKP-t tekintik a szlovákiai magyarság legitim képviselőjének.