Embargóval torolja meg elsüllyesztett hadihajóját Dél-Korea

Vágólapra másolva!
Minden kereskedelmi kapcsolatot megszakít Dél-Korea északi szomszédjával - jelentette be a dél-koreai elnök. A lépésre az ország azután szánta el magát, hogy egy nemzetközi vizsgálat megállapította: Észak-Korea süllyesztette el a déliek egyik hadihajóját még márciusban. Észak-Korea háborúval fenyegette a délieket arra az esetre, ha szankciókat vezetnének be, de Dél-Korea közölte: a jövőben azonnal élni fog az önvédelem jogával.
Vágólapra másolva!

Dél-Korea minden együttműködést és kereskedelmi kapcsolatot megszakít Észak-Koreával, miután kiderült, hogy Észak-Korea süllyesztette el a déliek egy hadihajóját - jelentette be országához intézett beszédében Ri Mjong Bak dél-koreai elnök. A politikus közölte: Phenjant meg kell büntetni, és Szöul szorgalmazni fogja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el szankciókat az északi kommunista rezsim ellen.

A dél-koreai haditengerészet Cshonan nevű hadihajója március 26-án süllyedt el a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól, a katasztrófa miatt 46 dél-koreai tengerész veszett a tengerbe. A múlt héten egy nemzetközi vizsgálat a helyszínen talált torpedókból és az észak-koreai haditengerészet mozgásából bizonyítottnak találta, hogy a kommunista állam haditengerészete lőtte ki a dél-koreai hajót.

Észak-Korea azt állítja, hogy "meghamisították" az ellene szóló bizonyítékokat, és közölte: háborút kezd, ha bármilyen szankciót hoznak ellene. Ennek ellenére Ri Mjong Bak dél-koreai elnök hétfői beszédében közölte: "Észak-Koreának meg kell fizetnie provokatív lépéseiért." Az államfő "katonai támadásnak" nevezte a Cshonan korvett március végi elsüllyesztését, majd kijelentette, országa a jövőben azonnal élni fog önvédelmi jogával egy újabb észak-koreai provokáció esetén.

Az USA szövetségének számító Dél-Korea a konfliktus miatt a jövőben egyedül az észak-koreai határ túloldalán álló, déli befektetők által létrehozott keszongi ipari parkot működteti tovább, és az észak-koreai gyerekeket segítő humanitárius programját tartja fenn minimális szinten. A továbbiakban nem engedélyezik, hogy észak-koreai hajók dél-koreai felségvizeken közlekedjenek.

Az elnök beszédében emlékeztetett a korábbi észak-koreai támadásokra, köztük egy utasszállító repülőgép elleni merényletre, amely 115 emberéletet követelt 1987-ben. "Újra és újra toleráltuk Észak-Korea brutalitását, de csak azért, mert nagyon szerettük volna, hogy béke honoljon a Koreai-félszigeten" - mondta az államfő. "A helyzet azonban most más" - jelentette ki.

Szankciókat fontolgat Észak-Korea ellen Japán is - jelentette be hétfőn Hatojama Jukio japán miniszterelnök, aki arra utasította kormányának tagjait, hogy fontolják meg, hogy milyen további büntetőintézkedéseket hozhatnának a dél-koreai hadihajó elsüllyesztése miatt. Japán még áprilisban úgy döntött, hogy a Phenjan ellen korábban elrendelt gazdasági szankciók hatályát további egy évvel meghosszabbítja. Ezeket Tokió a kommunista állam 2006. júliusi kísérleti atomrobbantásai után vezette be. Közéjük tartozik a Japán és Észak-Korea közötti egyetlen kompjárat leállítása, valamint importtilalom bevezetése számos észak-koreai árura.

Amerika megvédi Dél-Koreát

A Pekingben tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter hétfőn arra kérte Kínát, hogy működjön együtt az Egyesült Államokkal a hadihajó elsüllyesztésére adandó válaszlépés kialakításában. Clinton szintén kijelentette: Phenjant felelősségre kell vonni az ügyben.

A politikus azt mondta, Észak-Korea a dél-koreai hadihajó elsüllyesztésével komoly bizonytalanságot idézett elő a térségben. Közölte: az Obama-kormányzat a feszültség továbbterjedésének megelőzésén dolgozik, hogy ne következzen be közvetlen konfliktus. Az USA külügyminisztere szerint Észak-Korea valamennyi szomszédja - köztük Kína - is tisztában van a történtek komolyságával és szeretné elejét venni, hogy a helyzet elmérgesedjen.

A washingtoni Fehér Ház szilárd támogatásáról biztosította Ri Mjong Bak dél-koreai elnököt és közleményben jelentette ki, hogy Dél-Korea védelmének támogatása amerikai részről egyértelmű. Obama elnök utasította a katonai parancsnokokat, hogy szorosan működjenek együtt dél-koreai partnereikkel a jövőbeni agresszió megakadályozása érdekében.

Clinton Pekingben hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Észak-Koreát továbbra is terrorizmust támogató országként tartja számon. Az amerikai külügyminiszter arról nem beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben újabb Phenjan elleni szankciókra kell-e számítani, de megjegyezte, hogy beható konzultációt folytat a kínai vezetőkkel és más nemzetek képviselőivel a kérdésről, a következő lépésről.