Kegyelmet kapott a Malawiban elítélt meleg pár

Vágólapra másolva!
Kegyelmet kapott és kiszabadult az a homoszexuális pár, amelyet nemrég 14 év börtönre ítéltek szexuális beállítottságuk miatt Malawiban. A nem hivatalos esküvőn egybekelt két férfi érdekében még az ENSZ főtitkára és Elton John is közbenjárt.
Vágólapra másolva!

Kegyelmet kapott a "természet törvényének" megsértése miatt nemrég 14 év börtönre ítélt homoszexuális pár az afrikai Malawiban - írja a The New York Times. A pár nem sokkal azután részesült kegyelemben, hogy az ország elnöke találkozott az ENSZ főtitkárával, Ban Ki Mun-nal, aki üdvözölte a döntést.

"Ezek az emberek bűncselekményt követtek el a kultúránk, a vallásunk és a törvényeink ellen" - mondta Bingu wu Mutharika elnök a fővárosban, Lilongwéban tartott sajtótájékoztatóján. Majd ennek ellenére bejelentette: elrendelte, "emberiességi okokból"engedjék el őket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kegyelem továbbra sem jelenti azt, hogy eltűrik az azonos neműek közötti kapcsolatot, ez továbbra is illegális.

A 33 éves Tiwonge Chimbalanga-t és a 26 éves Steven Monjeza-t december 28-án tartóztatták le, két nappal azután, hogy egy nem hivatalos esküvői szertartáson egybekeltek. Az esküvőről az egyik országos napilap a címlapján számolt be. A szabályok szerint azonban a rendkívül konzervatív országban a homoszexuális, leszbikus, transzszexuális emberek nyilvánosan nem vállalhatják fel irányultságukat.

Így május 18-án a párt szodómiáért, vagyis "a természet rendje elleni bűncselekményért" elítélték. Malawiban az ítéletet a közvélemény helyeselte, azonban a világ más részén óriási felháborodást váltott ki. Az ország az egyik legszegényebb állam Afrikában, erősen függ a külföldi segélyektől, és a döntés hírére több segélyező kilátásba helyezte, hogy megvonja támogatását. Még világsztárok is felszólaltak az ítélet ellen, így Madonna, aki két gyereket fogadott örökbe Malawiból, illetve Elton John zenész.