Hétfőtől sztrájkolnak a British Airways stewardessei

Vágólapra másolva!
Öt napos sztrájkba kezdenek hétfőn a légi utaskísérők a British Airways-nél. A súlyos anyagi gondokkal küszködő légitársaság két évre befagyasztotta az utaskísérők bérét, a korábbi sztrájkban résztvevőktől pedig elvette a nekik és családjuknak járó utazási kedvezményeket is.
Vágólapra másolva!

Ötnapos sztrájkba kezdenek hétfőn a British Airways (BA) légi utaskísérői, miután nem született megállapodás szombaton a szakszervezet és a vállalatvezetés között. A brit légitársaság 13 ezer légi utaskísérőjéből 12 ezret képviselő Unite szakszervezet vasárnap a BBC-vel azt közölte, hogy hétfőn a terveknek megfelelően megkezdődik a sztrájk, ami május 28-án zárul. A szakszervezet már korában jelezte, ha a vitás kérdésekben nem sikerül dűlőre jutni a vállalat irányítóival, további sztrájknapokat is tart.

A BA utaskísérői márciusban is sztrájkoltak, először három, majd négy napig. A hónapok óta húzódó munkajogi viszály előzményeként a súlyos anyagi gondokkal küszködő British Airways vezetése - drasztikus takarékossági program keretében - tavaly novemberben két évre befagyasztotta az utaskísérők bérét, háromezret közülük részmunkaidős foglalkoztatásra helyezett át, és csökkentette a hosszú távú járatok légi kiszolgáló személyzetének létszámát.

A szakszervezet szerint a cég ezzel munkaszerződéseket sértő módosításokat kényszerített a személyzetre, előzetes konzultáció nélkül. A vita azóta tovább mélyült, mivel a Unite most már azt is követeli, hogy a BA állítsa vissza a márciusi sztrájkok résztvevőitől véglegesen megvont jelentős utazási kedvezményeket.

A minden BA-alkalmazottat megillető kedvezmények közé tartozik, hogy a munkatársak, valamint közvetlen családtagjaik - az alkalmazott hat hónapi munkaviszonya után - a teljes ár tíz százalékáért utazhatnak a British Airways bármelyik járatán. Mindez azonban nem része a munkaszerződéseknek, és a BA a márciusi sztrájkok előtt figyelmeztette utaskísérőit, hogy ha sztrájkolnak, véglegesen elveszítik minden kedvezményüket.

A British Airways eddigi legrosszabb üzleti évét zárta március végével részben a márciusi sztrájkok miatt - közölte a vállalat pénteken. Az adózás előtti veszteség 531 millió font (762 millió dollár) lett, ami a legnagyobb a cég 1987. évi magánosítása óta.