Helyreállt a rend a thai kormányfő szerint

Vágólapra másolva!
Országszerte helyreállították a rendet Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi kormányfő szerint. A hetek óta tartó kormányellenes tüntetések az utóbbi egy hétben durvultak el. Szerdán utcai harcok árán a hadsereg verte szét a tüntetők fő táborát, a tüntetők gyújtogattak, fosztogattak. Bangkokot jelenleg szabadítják meg a törmeléktől.
Vágólapra másolva!

Helyreállították a rendet a thai fővárosban és országszerte is - jelentette be pénteken televíziós beszédben Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi kormányfő. Thaiföldön a múlt héten durvult el a helyzet, amikor összecsapások alakultak ki a hetek óta húzódó ellenzéki tüntetések feloszlatására kivezényelt katonák és a tüntetők között. Az erőszaknak több mint 50 halálos áldozata volt.

Veddzsadzsiva azt ígérte, független vizsgálatot indítanak, hogy tisztázzák a tiltakozások alatt történt esemény körülményeit és hogy átlátható módon állítják helyre a rendet - jelentette a BBC.

A legutóbbi összecsapások szerdán törtek ki, amikor a hadsereg nekiállt felszámolni a tüntetők Bangkok központjában felállított táborát. A tüntetők négy vezetője röviddel az ostrom kezdete után megadta magát, és sokan távoztak követőik közül, de sok ezren randalírozni, fosztogatni és gyújtogatni kezdtek. Az utcai erőszaknak 15 halálos áldozata volt.

Bangkokban jelenleg a tüntetők után maradt törmeléket tisztítják meg az utcáktól, ahol továbbra is katonák járőröznek, és a tüntetők esetleges fegyverraktárai után kutatnak. A tüntetők fő táborának helyszínére senkit nem engednek be. A tüntetők nagy részét - akik az ország északi részéből érkeztek, már hazaszállították, de a hatóságok tartanak attól, hogy a kemény mag még Bangkokban lehet, ahol továbbra is érvényben van az éjszakai kijárási tilalom.