Fico összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot a Fidesz javaslata miatt

Vágólapra másolva!
A kettős állampolgárságról szóló magyar törvény parlamenti beterjesztése miatt Robert Fico keddre összehívta a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsának ülését. A szlovák kormányfő a múlt héten jelezte, hogy ezt a lépést azonnal megteszi, ha a magyar Országgyűlés elé kerül az állampolgársági törvény módosító javaslata.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák korányfő egy múlt pénteki kormányülés után jelezte, hogy Pozsony azonnal törvénymódosításokkal fog reagálni, ha a Fidesz beterjeszti a kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítást, ha azt a szlovák féllel folytatott konzultáció nélkül fogadják el. Már akkor is elmondta, hogy a magyar parlamenti beterjesztés után összeül az említett biztonsági tanács (a Fidesz hétfőn nyújtotta be a törvényt).

A szlovák kormányfő a múlt héten többször is leszögezte, hogy Pozsony biztonsági kockázatnak tekinti a törvény egyoldalú, konzultációk nélküli elfogadását. Egy ilyen lépés szerinte ellentétes a nemzetközi joggal, és ellentétes a jószomszédi viszony elveivel is. Éppen ezért nemzetközi intézményekhez fordulnak az ügyben.

Fico a szlovák pártok összefogását sürgette pénteki sajtótájékoztatóján. Azt mondta, ebben az esetben el kellene felejteniük, hogy június 12-én Szlovákiában választás lesz.