Picasso- és Matisse-képet loptak egy párizsi múzeumból

Vágólapra másolva!
Százmilliárdos kár érte a párizsi Modern Művészetek Múzeumát, ahonnan öt világhírű festményt loptak el az éjszaka. Az elrabolt képek között volt Picasso és Matisse egy-egy alkotása is.
Vágólapra másolva!

Picasso, Matisse és három másik világhírű festő képeit lopták el ismeretlenek szerda éjjel a párizsi Modern Művészetek Múzeumából - írja a BBC. A festmények összértéke körülbelül 500 millió euró (138 milliárd forint) - közölte a rendőrség.

A festményeket az éj leple alatt vitték el a múzeumból, a lopást csütörtökön kora reggel vették észre a múzeum vezetői. A BBC szerint reggel egy betört ablak és egy feltört zár árulkodott a lopásról. A Szajna partján, az Eiffel-toronnyal átellenben fekvő múzeumot a képrablás után kordonokkal vették körbe. Ügyészségi források szerint a nyomozók rendelkezésére áll egy videofelvétel, amelyen egyetlen behatoló látszik, amint ablakon át lép be a múzeumba, és onnan elviszi a festményeket - írja az MTI.

A BBC szerint Pablo Picasso és Henri Matisse képe mellett George Braque, Amedeo Modigliani és Fernand Léger egy-egy festményét vitték el a tolvajok.

Az ellopott képek a következők: a Le pigeon aux petits pois (Galamb borsóval) Picassótól, a La pastorale (Pastorale) Matisse-tól, a L'olivier pres de l'Éstaque (Olajfa Estaque mellett) Braque-tól, a La femme a l'eventail (Nő legyezővel) Modiglianitól és a Nature morte aux chandeliers (Csendélet gyertyával) Léger-től. A képek egy része a múzeum honlapján található prospektus szerint az állandó kiállítás egyes termében, a fauvista és kubista galériában volt kiállítva.