Cigányellenes plakáttal kampányol Slota pártja

Vágólapra másolva!
Büntetőeljárást is indítana a Szlovák Nemzeti Párt új plakátkampányának megszervezőivel szemben az egyik liberális pozsonyi lap, mert a párt kampánya erősen romaellenes. A plakátokon egy cigány fiatal képe alatt a "Hogy ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni" felirat olvasható. A kisebbségekért felelős kormánybiztos elzárkózott a nyilatkozattól, pedig még a vezető kormánypárt is támadja a plakátokat.
Vágólapra másolva!

Nyíltan romaellenes óriásplakátokkal kezdett bele választási kampányába a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Az óriásplakátok, amelyeken egy elhízott, tetovált roma fiatalember fényképe alatt a "Hogy ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni" felirat található, kedden délután jelentek meg egész Szlovákiában.

A Sme című liberális pozsonyi napilap szerdai kommentárjában élesen bírálja az SNS-t, azt állítja, hogy az óriásplakátok rasszista színezetűek, a pártot fel kellene oszlatni, és be kellene tiltani. Ugyanakkor szükségesnek tartja, hogy büntetőeljárás induljon mindazok ellen, akik ezt a kampányt megszervezték, mert az kimeríti az etnikai gyűlöletkeltés bűntettét. A Pravda című független napilap is azt írja, hogy az SNS kampánya "a bűncselekmény határán van".

"Mi csak arra mutattunk rá, ami statisztikailag bizonyítható. Abból indultunk ki, hogy a legtöbb ember, aki nem akar dolgozni, és akikre mi ráfizetünk, az a cigányok közül kerül ki" - nyilatkozott a lapnak Anna Belousovová, az SNS első alelnöke. Visszautasította, hogy a plakátok rasszisták és romaellenesek lennének. "Mi csak nyíltan beszélünk a létező problémáról. Felejtsük el a politikai alakoskodást, az csak problémákat okoz" - jelentette ki Belousovová.

Monika Flasíková, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) európai parlamenti képviselője szerint az SNS kampánya "rasszista", és úgy véli, hogy az illetékes hatóságoknak közbe kellene avatkozniuk. "Lehetetlen be nem avatkozni csak azért, mert az esetleg százalékokat hozhat az SNS-nek" - jelentette ki az EP-képviselő. Flasíková elfogadhatatlannak minősítette az SNS Magyarország- és magyarellenes támadásait is. Szerinte ijesztgetéseik a trianoni szerződés megnyitásával teljesen alaptalanok.

Dusan Caplovic, a kisebbségi és emberi jogok védelméért felelős kormányfőhelyettes szóvivője útján közölte: az óriásplakátok és az SNS-kampány ügyében nem kíván nyilatkozni. Szlovákiában június 12-én tartanak parlamenti választásokat.