Homofób fenyegetések miatt betiltották a vilniusi melegfelvonulást

Vágólapra másolva!
Erőszakos ellentüntetőkre hivatkozva a litván főügyész a vilniusi melegfelvonulás betiltását kérte, a bíróság pedig visszavonta a korábban kiadott engedélyt. A döntés miatt felháborodását fejezte ki az államfő is, aki szerint a rendőrség már közölte, hogy felkészült a felvonulók védelmére. Az Amnesty International az elnöktől várja, hogy biztosítsa felvonulás megtartását.
Vágólapra másolva!

Betiltotta szerdán a vilniusi közigazgatási bíróság a litván fővárosban tervezett melegfelvonulást, mert a hatóságok attól tartanak, hogy homofób szélsőségesek megtámadják a menetet. A Balti Büszkeség 2010 nevű felvonulás szóló engedélyt a vilniusi városháza adta ki, de Raimondas Petrauskas főügyész a határozat megsemmisítését kérte. Arra hivatkozott, hogy "hivatalának bizonyítékai vannak, miszerint erőszakos, keményvonalas csoportok tagjai tiltakozást és provokatív akciókat terveznek szombatra".

Dalia Grybauskaite államfő szóvivőjén keresztül bírálta a döntést. "Ami leginkább megdöbbentő, hogy a rendőrség már közölte: felkészült, hogy megvédje a menet résztvevőit, miközben a főügyész azt állította, hogy nagy a kockázat"- közölte Linas Balsys szóvivő. "Alkotmányos jog a békés gyülekezés és felvonulás. Ha állampolgárok csoportjai vagy szervezetek nem illegálisak, akkor joguk van kifejezni véleményüket"- mondta a szóvivő az államfőt idézve.

A felvonulás szervezői közölték: jogászaikkal tanácskoznak, és fellebbezni fognak a döntés ellen. Helyi és nemzetközi jogvédők rendszeresen bírálják Litvániát a melegek jogainak érvényesítésével kapcsolatosan. A homoszexualitás a legtöbb litván számára elfogadhatatlan. Az Amnesty International jogvédő szervezet felszólította Grybauskaite elnököt, hogy biztosítsa a felvonulás május 8-i megtartását.