Terrorizmussal vádolják a New York-i merényletkísérlet elkövetőjét

Vágólapra másolva!
Terrorizmussal vádolják az amerikai hatóságok Faisal Shahzadot, aki a gyanú szerint megpróbált felrobbantani egy autót a New York-i Times Square-en. A hétfő éjjel elfogott pakisztáni származású férfi elismerte tettét, de azt állítja, egyedül volt. A nyomozók vizsgálják pakisztáni kapcsolatait.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok terrorizmussal és tömegpusztító fegyver használatának kísérletével vádolják Faisal Shahzadot, aki kihallgatásán beismerte, hogy ő követte el a szombati meghiúsult pokolgépes merényletkísérletet New York szívében.

A nyomozók szerint a férfi, akit hétfő késő éjjel szedtek le egy Dubai felé induló gépről a New York-i Kennedy repülőtéren, mindent beismert: hogy ő vette a Nissan Pathfinder típusú terepjárót, ő szerelte össze a házi készítésű propánbombát, ő vitte a New York-i Times Square-re az autót, és ő hagyta ott. A BBC szerint azt is elismerte, hogy tavaly járt egy pakisztáni kiképzőtárborban az ország törzsi területén, Wazirisztánban.

Azt ugyanakkor tagadta, hogy kapcsolatban állt volna másokkal. Azt állította, teljesen egyedül követte el tettét. Pakisztánból ugyanakkor olyan hírek jöttek, hogy őrizetbe vették apósát, és egyik ismerősét Karacsiban, de a hatóságok utóbb tagadták ezt.

Barack Obama amerikai elnök azt mondta, hogy vizsgálják, Faisal Shahzadnak voltak-e kapcsolatai terrorista szervezetekkel. Az elnök szerint az amerikaiak nem bújnak el félelmükben az eset miatt. Az FBI házkutatást tartott a 30 éves férfi connecticuti otthonában, ahonnan számos bizonyítékot vittek magukkal. Azt is vizsgálják, mit csinált és kivel állt kapcsolatban, amikor tavaly több hónapot Pakisztánban töltött.

A Politico hírportál szerint a gyanúsítottat egy általa használt eldobható mobiltelefon révén sikerült a nyomozóknak felkutatni.

A Shahzad által New York szívében elhelyezett bomba mindössze egy kisebb tüzet és füstöt eredményezett a kocsin belül, de nem robbant fel. A hatóságok szerint, ha felrobbant volna, akkor jelentős tüzet és pusztítást okozott volna.