Áttörte a gátat a Visztula Varsónál

Vágólapra másolva!
Elöntötte a víz Varsó egyik negyedét, miután az áradó Visztula áttörte a gátat vasárnap. A folyón másutt is átszakadt a gát, és elöntött egy falut a fővárostól délre. Lengyelországban már 12 halottja van az árvizeknek.
Vágólapra másolva!

Áttörte a gátat és kiöntött a Visztula folyó a lengyel főváros, Varsó egyik negyedében vasárnap. Helyi televíziók jelentése szerint a folyó a város egy nem lakott területét árasztotta el. A területen a mentőalakulatok emberei és helybeliek homokzsákokból építenek újabb, ideiglenes gátat.

A Visztula áradása egyelőre csupán a főváros egy részét érinti. A hatóságok már korábban jelezték a város alacsonyabban fekvő területeinek lakosságát, hogy készüljenek fel a kitelepítésre. A folyón 60 éve nem tapasztaltak ilyen magas vízállást. Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói polgármester 120 alacsonyabban fekvő iskola ideiglenes bezárását is elrendelte.

A Visztula vasárnap egy másik településnél, Swiniarynál is áttörte a gátat. A falut szinte házak tetejéig elöntötte a víz. A lakosok kimenekítésére öt helikoptert rendelt e térségbe a védelmi miniszter. A hadsereg összesen 19 helikoptere vesz részt az árvízvédelmi tevékenységben országszerte.

Szombaton Wroclawnál szakad a gát, és öntötte el a Sleza - az Odera mellékfolyója - a város egy részét. Vasárnap itt egy egész városnegyed állt vízben, számos lakót evakuáltak. Lengyelországban eddig 12 ember halt meg az áradásokban.

A németországi Brandenburg tartományban készülnek az Odera első nagy árhullámára, amely valószínűleg pünkösdhétfőre virradó éjszaka következik be.