Gombafertőzés tizedeli az afgán mákmezőket

Vágólapra másolva!
Gombafertőzés tizedeli az afganisztáni mákültetvényeket. A mákgubót elsorvasztó gomba már az ültetvények felét megfertőzte, a becslések szerint az idei termés a tavalyinak legfeljebb csak háromnegyede lesz. A fertőzés miatt magasba szökött az ópium ára, amelynek előállításában Afganisztán magasan veri a világot.
Vágólapra másolva!

Gombafertőzés támadta meg az afganisztáni mákültetvényeket. Idán, tavalyhoz képest akár negyedével is csökkenhet a hozam. A becslések szerint a gomba az afgán mákültetvények felét megfertőzte.

Afganisztánban állítják elő a világ ópiumtermésének 92 százalékát, az illegális kereskedelemből származó haszon a lázadó csoportok - például a tálibok - egyik fő bevételi forrása. A térségben már érezhető is a fertőzés árfelhajtó hatása, az ópium ára 50 százalékkal emelkedett - mondta a BBC-nek Maria Costa, az ENSZ drogügyi szervezetének (UNODC) vezetője. Ez komolyan érintheti a bevételeiket az ópiumkereskedelemből szerző lázadó csoportokat - például a tálibokat -, amelyek jelentős ópiumtartalékokat halmoztak fel.

A gomba a máknövény gyökerét támadja meg, majd feljut a száron keresztül a mákgubóig, amely elsorvad. A gomba elsősorban a máktermesztés fellegvárainak tekinthető Kandahár és Helmand tartományokban terjed.

A helyi földművesek a NATO-t vádolják a gombafertőzés elterjesztésével, de Costa szerint erre nem lenne okuk, és a fertőzés rendszeres időközönként jelentkezik. Szerinte azonban ki kell használni az alkalmat, hogy meggyőzzék a földműveseket, mást termeljenek a drogalapanyagként szolgáló mák helyett.