Egy ellenzéki párt szerint pénzért osztogattak befutó helyeket Ficóék

Vágólapra másolva!
Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) feljelentette a kormányzó Smert, mert szerintük a Robert Fico vezette párt a választási listáin jó helyeket biztosított milliós pénzadományokért cserébe. Válaszul a Smer rágalmazás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.
Vágólapra másolva!

Feljelentést tett a szlovák főügyészségen az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) ellen, azzal gyanúval, hogy a Robert Fico vezette párt a múltban eltitkolta a támogatóktól kapott pénzeket. Válaszul csütörtökön délután a Smer is felkereste a főügyészséget, és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen rágalmazás és rémhírterjesztés címén.

A KDH szerint a milliós nagyságrendű pénzadományokat a Smer azzal hálálta meg, hogy választási listáin jó helyeket biztosított a támogatóknak. Az eltitkolt szponzorpénzekről Bohumil Hanzel, a párt egyik alapítója és egykori parlamenti képviselője beszélt egy lapnak. Hanzel a Sme című napilapban közölt interjújában egyebek között azt mondta, hogy maga Fico is lobbizott a támogatásokért, és jogosnak minősítette a szponzorok igényét, hogy a Smer választási sikere esetén állami megrendeléseket és jó pozíciókat kapjanak a stratégiai fontosságú állami cégekben.

Az ellenzék felszólította Robert Fico kormányfő-pártelnököt, hogy mondjon le. Fico a vádakat alaptalannak minősítette és visszautasította. "Nincs még egy párt, amelyet annyira ellenőrizne a média, mint a Smert. A párt finanszírozása és gazdálkodása rendben van" - jelentette ki Fico. "Olyan információkat közöltünk a főügyészséggel, amelyek arra utalnak, hogy ismeretlen személyek tudatosan és hamisan vádolják a Smert és annak csúcspolitikusait, pártfinanszírozási visszaélésekkel" - mondta Marek Madaric, a párt alelnöke.

A Smer azt javasolta a főügyészségnek, hogy hallgassa ki Bohumil Hanzelt, valamint a Sme két szerkesztőjét, Roman Krpelant és Marek Vagovicot. Hasonló pénzügyi botrányba bukott bele az év elején Mikulás Dzurinda, az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elnöke. Dzurinda ezért nem indul a júniusi parlamenti választásokon.

Madaric újságírók előtt hangsúlyozta, hogy miközben az SDKU kétes finanszírozásáról bizonyítékok vannak, és maga a párt is elismerte, hogy nem tudja, kitől kapott a múltban kölcsönt, addig a Smer elleni vádak csak Hanzel állításaira épülnek.