Zátonyra futott tanker veszélyezteti a Nagy Korallzátonyt

Vágólapra másolva!
Katasztrofális következményei lehetnek az Ausztrália közelében lévő Nagy Korallzátonyra nézve, ha egy, a közelben zátonyra futó kínai tanker kettétörne. A hajóban csaknem ezer tonna olaj és 65 ezer tonna szén van. Az ausztrál hatóságok egyelőre sikertelenül próbálták lehúzni a hajót a zátonyról.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy ketté fog törni egy kínai hajó, amely szombaton zátonyra futott Ausztrália északkeleti részénél, nem messze a Nagy Korallzátonytól - közölte vasárnap a BBC. A Shen Neng 1. nevű hajóban csaknem ezer tonna olaj van, és ha kettétörik a hajó, akkor a Föld legnagyobb kiterjedésű korallzátonya, egyben a leghatalmasabb élőlény alkotta "építmény" veszélybe kerülhet.

A 23 fős hajóban nem csak nagy mennyiségű olaj van. Fő rakománya 65 ezer tonna szén, amit az ausztráliai Queenslandből vitt volna Kínába. Az ausztrál hatóságok szerint a hajó, amelyből már folyik az olaj, egy védett övezetben, az engedélyezett hajózási útvonalon kívül futott zátonyra. Queensland szövetségi állam kormányzati vezetője, Anna Bligh azt közölte: nem tudják, miért tért le az engedélyezett útvonalról a hajó, ezért vizsgálatot kezdtek.

Az ausztrál parti őrség egységei és környezetvédelmi mentőosztagok a helyszínen vannak, és vegyi anyagokkal próbálják szétoszlatni a tengerbe került olajat. Már volt egy sikertelen próbálkozás, hogy a 230 méter hosszú hajót lehúzzák a zátonyról, és állítólag ekkor megsérült az üzemanyagtartály. A hajó fölött kisrepülőgépek köröznek, hogy figyelemmel kísérhessék a pilóták a fejleményeket.

Természetvédő szervezetek régóta tiltakoznak amiatt, hogy túl közel vannak az engedélyezett hajózási útvonalak a világörökség részének nyilvánított, több mint két és fél ezer kilométer hosszú Nagy Korallzátonyhoz. Az egyik természetvédő szervezet alelnöke, Ian Herbert azt mondta, hogy "ha kettétörik a hajó, katasztrófa következhet be."