Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Feldühödött szülők vertek meg egy tanítónőt Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Feldühödött szülők vertek meg egy tanítónőt pénteken a kelet-szlovákiai Szepesolasziban (Spišské Vlachy). Az ügy egyre nagyobb port kavar a júniusi választásokra készülő szlovák belpolitikában.
Vágólapra másolva!

Az esetről elsőként beszámoló TA3 hírtelevízió úgy tudja, a szepesolaszi iskolában két nyolcadikos tanuló, egy lány és egy fiú kezdett dulakodni, osztályfőnökük pedig szétválasztotta őket. Erre a lány mobiltelefonon felhívta a szomszédos településen élő szüleit, akik pillanatokon belül az iskolában termettek. Nekirontottak az első, útjukba kerülő pedagógusnak, akinek a történtekhez semmi köze sem volt. A bántalmazott tanítónő könnyebb sérüléseket szenvedett.

Dušan Èaploviè ((dusan csaplovics)) kisebbségekért is felelős miniszterelnök-helyettest felháborítja az eset - tájékoztatta a Független Hírügynökséget szombaton a politikus szóvivője, Michal Kaliòák ((mihal kalinyák)). A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozza, mengedhetetlen bármilyen támadás a pedagógusok ellen.

A szepességi eset szerinte "túl van minden határon", ezért kompromisszumok nélküli és hatékony intézkedést vár el a támadókkal szemben. Egyben azt is szeretné, ha a történteket a roma szervezetek, a civil szféra képviselői és az emberjogi aktivisták is elítélnék. Èaploviè a jövő hét elején a helyszínre küldi a romaügyi kormánybiztost, hivatal pedig jogsegélyben részesíti a sértett tanítónőt.

Közleményben ítélte el az incidenst az oktatási minisztérium is, amelyet a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt politikusa irányt. Ján Mikolaj reméli, hogy a büntetőjogi szervek mielőbb felderítik az ügyet. Arra máris felhívta a figyelmet, hogy Szlovákiában a pedagógusok egy idei törvénymódosítás értelmében védett személyeknek minősülnek, tehát az ellenük elkövetett bűncselekményeket szigorúbban büntetik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről