Nem keresik tovább az elsüllyedt hadihajó matrózait

Vágólapra másolva!
Nem keresik tovább az elsüllyedt dél-koreai hadihajó eltűnt matrózait. A titokzatos körülmények közt elsüllyedt hajót ugyanakkor megpróbálják kiemelni.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai hadsereg befejezte a víz alatti kutatást a nyolc napja elsüllyedt dél-koreai hadihajó több tucat eltűnt tengerésze után. A mentés leállítását a tengerészek családjai kérték, attól tartva, hogy a rendkívül nehéz körülmények között zajló munkálatok újabb búvárok életébe kerülhetnek. Egy búvár még kedden vesztette életét a kutatási munkák közben.

A döntést néhány órával azt követően hozták meg, hogy a búvárok a hajótestben megtalálták egy tengerész altiszt holttestét, és a körülményekből alapján még valószínűtlenebbé vált, hogy még túlélőkre bukkanhatnak. Az altiszt volt az első, akit a legénység 46 eltűnt tagjából sikerült megtalálni. A dél-koreai hadsereg vezérkari főnöke ugyanakkor közölte, hogy megpróbálják kiemelni a hajót.

Az 1200 tonnás Cshonan fregatt a múlt héten süllyedt el egy ismeretlen eredetű robbanás után a Sárga-tengeren, nem messze az erősen vitatott észak-koreai tengeri határtól. A legénység 58 tagját, köztük a hajó kapitányát sikerült kimenteni, mielőtt a hajó kettétörött és elsüllyedt. Kezdetben nem zárták ki, hogy egy Észak-Korea által telepített úszó akna okozhatta a hajó elsüllyedését, dél-koreai tisztségviselők azonban később azt mondták, egyelőre nincs arra utaló jel, hogy Phenjan szerepet játszott volna a tragédiában.