Visszaküldte a szlovák államfő a hazafiassági törvényt

Vágólapra másolva!
Nem írta alá a szlovák hazafiassági törvényt Ivan Gasparovic szlovák államfő. Az elnök ezt pénteken délután jelentette be. Közölte, a törvénnyel egyetért, de szerinte jobban elő kellett volna készíteni.
Vágólapra másolva!

Nem írta alá és újratárgyalásra visszaadta a parlamentnek a közelmúltban elfogadott hazafiassági törvényt Ivan Gasparovic szlovák államfő. Gasparovic ezt személyesen jelentette be pénteken délután Pozsonyban. A sokat vitatott, komoly tiltakozásokat kiváltó jogszabály április elsején lépett volna életbe, ha aláírja.

Az államfő azzal indokolta döntését, hogy szükségesnek tartja a jogszabály alkalmazásának jobb előkészítését. "A törvény tartalmával teljesen egyetértek, nincs semmi kifogásom, de nem tartom reálisnak, jónak, hogy április elsején lépjen életbe" - mondta. Szerinte a jogszabály megvalósításához több időre van szüksége az érintetteknek. "Meggyőződésem, hogy szeptember elsejéig elegendő idő van arra, hogy ezt a törvényt meg lehessen valósítani" - mondta. Gasparovic szerint jobb lenne, ha a jövőben a hazafiassági törvény az állami jelképekről szóló jogszabály részévé válna.

A köztársasági elnök vétójának felülvizsgálatához a 150 tagú törvényhozói testületben legalább 76 szavazatra lesz szükség. Gasparovic döntése várható volt, miután Robert Fico miniszterelnök az elmúlt napokban nyilvánosan felszólította, hogy ne írj alá a jogszabályt. A pozsonyi sajtó ezért egybehangzóan már korábban azt írta, hogy a hazafiassági törvény sorsa ezzel el van döntve, mert Gasparovic mindig teljesíti Fico akaratát. Az államfő ezeket visszautasította. "Mindig önállóan döntöttem, s ez így lesz a jövőben is" - mondta.

Elúszhat

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) már csütörtökön közölte, hogy nem ért egyet a hazafiassági törvény visszaadásával, és attól tart, hogy a jogszabály szőnyeg alá söpréséhez vezethet, hiszen nem biztos, hogy a parlament újra elfogadja. A parlament utolsó, háromnapos ülése május 18-án kezdődik. A honatyák az első két napon tárgyalják még azokat az államfő által visszaadott törvényeket, illetve azokat a jogszabályokat, amelyek tárgyalását a korábbi ülésszakon nem fejezték be.

A hazafiasságot erősíteni hivatott törvényt a szlovák parlament március 2-án fogadta el. A 150 tagú testületben a szavazáskor jelenlévő 122 képviselő közül 77 szavazott igennel a javaslatra. A törvényjavaslatot csak a koalíciós pártok képviselői támogatták.

Az új jogszabály szerint, amelynek tervezetét az SNS nyújtotta be, a jövőben a szlovákiai iskolák minden osztályában ki kell majd függeszteni a szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a szlovák himnusz szövegét. A himnuszt hétfő reggelente le is játsszák a diákoknak, s elhangzik minden hivatalos sportrendezvény kezdetén is. A képviselő-testületek tagjai - az önkormányzattól a parlamentig - pedig minden ülés elején elénekelik a himnuszt. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfélkor csendül fel kötelezően a szlovák himnusz.

Ugyanakkor az összes iskolai tananyagban is megerősítik a hazafiasságra való nevelést.

Az eredeti előterjesztésben az a rendelkezés is szerepelt, amely Szlovákia iránti hűségesküre kötelezte volna a 15 éves fiatalokat személyazonossági igazolványuk átvételekor, illetve a parlamenti és helyi képviselőket megbízatásuk kezdetén. Ezt a rendelkezést a bírálatok után a vita során kivették a tervezetből. A most elfogadott változat szerint a hűségesküt már csak az államigazgatás újonnan felvett alkalmazottaitól fogják megkövetelni.