Torpedótámadás érhette a süllyedő dél-koreai hadihajót

Vágólapra másolva!
Süllyed egy dél-koreai hadihajó a Sárga-tengeren, jelenleg is mentik a fedélzeten lévő 104 matrózt, miközben egy másik dél-koreai hajó tüzet nyitott egy azonosítatlan hajóra. Az első gyanú szerint torpedóval lőtték ki, de később azt közölték, hogy nem találtak észak-koreai hajókat a környéken.
Vágólapra másolva!

104 fős személyzettel a fedélzetén süllyed egy dél-koreai hadihajó a Koreai-félsziget nyugati partjainál - írja a BBC. Az első jelentések szerint a hajót megtorpedózták, később azonban az államfő egyik munkatársát idézve azt közölte, hogy a műholdas rendszerek és más források semmiféle észak-koreai tevékenységet sem észleltek a térségben.

A dél-koreai hajó a szöuli fennhatóság alá tartozó Bengnyeong-szigetnél, a Sárga-tengeren kezdett süllyedni helyi idő szerint 21.30-kor - írja a koreai Jonhap hírügynökség haditengerészeti tisztviselőkre hivatkozva. A helyi idő szerint péntek éjjel történt incidens okát még nem tudni, a Jonhap szerint robbanás ütött lyukat a hajó alján. A hírügynökség által megkérdezett helyiek elmondták, hogy a robbanás után mintegy tíz percen át ágyúdörgést hallottak.

Jelenleg is mentik az 1200 tonnás hajó legénységét, áldozatokról egyelőre nincs hír. Az SBS koreai televízió szerint azonban félő, hogy több dél-koreai tengerész meghalt. Az AP szerint eddig 58 tengerészt mentett ki az odavezényelt nyolc hajó. A hírügynökség szerint közben egy másik dél-koreai hajó tüzet nyitott egy azonosítatlan hajóra. hajó elsüllyedésének oka továbbra sem világos. A kabinet rendkívüli ülést tartott, de nem adtak ki utána semmiféle közleményt azon kívül, hogy szombaton folytatják a tanácskozást.

A térségben nem ez az első összecsapás: 1999-ben és 2002-ben is lezajlott itt egy-egy kisebb tengeri csata - emlékeztet a BBC. 1999-ben 17 észak-koreai matróz vesztette életét, 2002-ben pedig négy dél-koreai és harminc észak-koreai tengerész halt meg, amikor a két ország hajói tüzet nyitottak egymásra. A gyakori csatározások oka, hogy Észak-Korea nem fogadja el a vitatott tengeri fegyverszüneti vonalat, amit a koreai háború végén jelölt ki az ENSZ.

A Reuters szerint Észak-Korea az utóbbi napokban közölte, hogy megerősíti védelmét, válaszul egy közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatra, amit ebben a hónapban tartanak majd.