Vérükkel tiltakoztak tüntetők a thai kormány ellen

Vágólapra másolva!
Műanyag tasakokba csomagolt vért hajigálták tüntetők a thaiföldi kormányfő házához Bangkokban. A korábbi kormányfő mellett álló tiltakozók új választásokat akarnak, és lemondatnák Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnököt. A tüntetések békésen zajlanak, Veddzsadzsiva azonban inkább egy katonai bázisra menekült.
Vágólapra másolva!

Saját vérükkel teli műanyag tasakokat dobáltak thaiföldi tüntetők az ország kormányfőjének háza elé Bangkokban kedden - írja a BBC. Az akcióval Abhiszit Veddzsadzsiva kormánya ellen tiltakoztak. A biztonsági erők néhány tüntetőnek azt is megengedték, hogy a vért a földre öntsék. A ház előtt keletkezett vérfoltokat egy takarító brigád azon nyomban elkezdte lesikálni.

A tiltakozók új választásokat is követeltek, mert Veddzsadzsiva kormányát illegitimnek tartják. Néhány ezer tüntető az amerikai nagykövetség előtt is demonstrált, mivel azzal vádolják az Egyesült Államokat, hogy kémkedett Thakszin Sinavatra egykori lemondatott kormányfő után.

Véres akció összecsapás nélkül

A tüntetőket több kritika is érte a véres akció miatt, többek szerint betegeken is lehetett volna segíteni a levett vérrel. Több ezer tüntető állt sorban a napokban, hogy vérét adja a tiltakozáshoz. Kedden a kormányzati központ és a Demokrata Párt székháza elé is vért öntöttek. "Az egyszerű emberek vére összekeveredik a demokráciáért vívott harcban" - fogalmazott Nattavut Szaikua, a vörösingesnek is nevezett tüntetők egyik vezéralakja.

A tüntetők vezetői és a kormány is bizonygatja, hogy a megmozdulások nem torkollhatnak erőszakba. A BBC szerint azonban kedd este félő volt, hogy az időközben megérkező erősítés miatt a tömeg és a rendfenntartók összecsaphatnak. A kormányfő és családja a tüntetések kezdete óta nem járt otthon, egy Bangkoktól északra fekvő katonai bázison tartózkodnak. Egy kormánytalálkozót és egy parlamenti meghallgatást is elhalasztottak Bangkokban - a BBC szerint ezzel is a konfrontáció lehetőségét akarják csökkkenteni.

A kormány eredetileg be akarta tiltani a tüntetést, ám végül az ellenzékkel való tárgyalások eredményeként megtarthatták azt. Egy rendőrtiszttől származó adatok szerint 90-100 ezer ember vett részt a demonstráción. Vasárnap is több tízezren gyűltek össze Bangkokban, hogy a thaiföldi kormány távozását követeljék - írja a BBC. A kormány negyvenezer katonát és rendőrt vezényelt ki.

Forrás: AFP
Vérben tocsogtak a rendfenntartók Bangkokban. További képekért kattintson a fotóra!

2006-ban Thakszint államcsínnyel távolították el a hatalomból Thaiföldön, azóta több kormány váltotta egymást, és többször óriási tömegtüntetések bénították meg az országot. A legutóbbi nagyobb ellenzéki demonstráció tavaly áprilisban volt, és a rendezvény erőszakos összecsapásokba torkollott. Ketten meghaltak és sokan megsebesültek. Thakszin Sinavatrát távollétében kétéves börtönbüntetésre ítélték hatalommal visszaélésért.

Az egykori kormányfő jelenleg Montenegróban tartózkodik, amelynek állampolgára - erősítette meg szerdán a balkáni ország rendőrsége. Sinavatra március 13-án érkezett magánrepülőgépen az Adriai-tenger partján fekvő Tivatba Dubajból - közölte a rendőrség. "Thakszin Sinavatra Montenegró állampolgára, és jelenleg itt tartózkodik. A rendőrségnek semmi oka arra, hogy hatáskörileg intézkedjen az ügyben" - áll a nyilatkozatban. Hivatalos montenegrói forrás most először erősítette meg, hogy a volt thaiföldi kormányfő montenegrói állampolgár.