Nem tudják lefejezni az Európát behálózó orosz tolvajmaffiát

Vágólapra másolva!
Nemzetközi betörő- és orgazdahálózatra csaptak le hétfőn Európa-szerte. A grúz-orosz maffia elleni akcióban több mint 76 embert vettek őrizetbe eddig, a csoport feltehetően kapcsolatban állt két befolyásos orosz bűnszervezet vezetőivel is. Bár az elmúlt években több sikeres akciót indítottak az orosz tolvajfejedelmek ellen a spanyol hatóságok, március elején több befolyásos orosz maffiavezért mégis szabadlábra helyeztek.
Vágólapra másolva!

Európa több országára kiterjedő, összehangolt akció keretében csaptak le egy zömében grúzokból, örményekből és oroszokból álló bűnszervezetre hétfőn. A Java-hadművelet során összesen több mint 76 embert vettek őrizetbe, ebből 24-et Spanyolországban, 11-et Svájcban, több tucatnyit Ausztriában, de a spanyol El País szerint voltak letartóztatások és házkutatások Németországban, Franciaországban és Olaszországban. Görögországban is volt akció, ám az ottani rendőrök elbaltázták a rajtaütést. A magyar rendőrséget az ORFK szerint nem kérték fel arra, hogy részt vegyen az akcióban.

A bűnszervezet szálai Törökországtól Svédországon és Belgiumon át Nagy-Britanniáig és Írországig is elértek. "Egy tökéletesen szervezett és erősen hierarchikus nemzetközi bűnszervezetről van szó, amelyet Spanyolországból irányítottak, és amelynek tagjai leginkább rablók, betörők és orgazdák voltak" - közölte a svájci ügyészség.

Az osztrák rendőrség szerint a banda tagjai tehetők felelőssé az összes Bécs-környéki betörés harmadáért. Többnyire autókat és ékszereket loptak, de a Spanyolországban letartóztatottak ellen várhatóan bűnszövetkezet, drogkereskedés, lőfegyverrel visszaélés, zsarolás, korrupció és pénzmosás miatt indul büntetőeljárás. A spanyol Abc hírportálja szerint a banda abba bukott bele, hogy nagyon elszemtelenedtek Svájcban, ahol rengeteg betörést követtek el, illetve megpróbáltak megölni egy embert - egy rivális banda tagját - a franciaországi Nizzában, aki azonban dacára a 40 belelőtt golyónak, túlélte a támadást, és beszélt a rendőrségnek.

Meglógott "A Kövér"

A banda vezetése Spanyolországban székelt, innen irányították a tagokat, illetve itt gyűjtötték össze a bűnözésből származó bevételeket. "Nagy villákat és hatalmas mennyiségű pénzt fogunk találni, akárcsak korábban" - idézett a spanyol lap egy rendőrségi forrást, aki szerint "ezek az emberek szükség esetén ölni is készek lettek volna, és el is fogadtak ilyen jellegű megbízásokat". A betörésekből és tolvajlásokból származó bevételt többnyire csomagküldő társaságokon és kisebb cégeken keresztül mosták tisztára Spanyolországban.

A legmagasabb rangú tagot, Kakhaber Susanasvilit Barcelonában fogták el 14 társával együtt, de Valenciában és Vizcayai-öböl környékén is több embert vettek őrizetbe, és a rendőrök átkutattak több ingatlant Alicantéban, illetve Madridban. Az El País szerint további letartóztatások várhatók. Susanasvili Görögországban tartózkodó testvére, "A Kövér" becenevű Lasát azonban nem tudták elfogni, a spanyol rendőrség szerint a görög rendőrök nem megfelelő együttműködése miatt. Lasát tartják az egyik vezető orosz tolvajfejedelemnek (vor v zakone), vagyis maffiavezérnek.

Forrás: AFP
Kakhaber Susanasvili (jobbról) és egyik társa

Jóban az egyik legnagyobb bandavezérrel

A hétfőn letartóztatottak a spanyol rendőrség szerint lehallgatott telefonbeszélgetéseik során gyakran emlegettek nagy tisztelettel egy bizonyos Zakhar Kalashovot, akit a világszerte tevékenykedő orosz bűnszervezetek hét leghatalmasabb vezetője egyikeként tartanak számon. A férfi vezette csoport, amelyet öt éve számoltak fel Spanyolországban, egy egész sor bárt és éttermet működtetett az ország földközi-tengeri partvidékén, illetve luxusautókat szállított Oroszországba, így mosták a pénzt a Kavkazcenter szerint.

Kalashovot gyilkosságok és drogkereskedelem miatt is keresték. A grúz származású orosz maffiózót végül 2006-ban fogták el Dubaiban spanyol elfogatási parancs alapján. Az akkori akcióban több tízmillió eurónyi vagyont foglaltak le, 800 bankszámlán. Többek között pénzmosás miatt folyik ellene eljárás, de idén március elejétől fogva hatalmas összegű óvadék (300 ezer euro, közel 80 millió forint) fejében szabadlábon védekezhet. Jelentőségét mutatja, hogy elfogása után katonai repülőn szállították vissza Spanyolországba.

Kedvelik Spanyolországot az orosz maffiózók

Spanyolországban alig öt év alatt a hétfői a harmadik olyan akció, amelyet bűncselekményeiből származó jövedelmeiket többek között a korrupcióval átitatott spanyol építőiparban tisztára mosó orosz eredetű bűnszervezetek ellen indítottak.

Kalashov letartóztatása után két évvel csaptak le a spanyol hatóságok a világ négy legnagyobb bűnszövetkezete egyikeként számon tartott Tambov-Malisev bandára. 2008-ban húsz embert vették őrizetbe, lefoglaltak 23 luxuskocsit, és több száz bankszámlán tízmillió eurónyi összeget is. A két bűnszervezet eredetileg egymás riválisai volt Szentpéterváron, de előző bekebelezte utóbbit az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején folyó hatalmi harcokban.

Forrás: AFP
Malisev egy moszkvai tárgyaláson

A Tambov banda több tagja eredetileg nehézatléta volt. A csoport védelmi pénzek szedéséből gazdagodott meg az 1990-es évek elején, majd kiterjesztette tevékenységét: lányokat futtattak, droggal kereskedtek. Több tagja legális vállalkozásokban is érdekelt volt: kiadókat, televíziós csatornákat vezettek, benne voltak a húsiparban, megjelentek az ingatlanpiacon, de a társaság beszivárgott az olajüzletbe is. A banda feje, Vlagyimir Kumarin (akit tavaly novemberben 14 év börtönre ítéltek pénzmosásért) az 1990-es évek végén a szentpétervári olajtársaság alelnöke is volt, miközben bűnszervezete szoros kapcsolatot ápolt az orosz duma több képviselőjével.

Tajtékzó rendőrség

Spanyolországban eredetileg a KGB-től és az orosz kommunista párt megvesztegetett munkatársaitól kapott pénzzel kezdtek terjeszkedni az el País szerint. A vezetőik, Gyennyagyij Petrov, Vitalij Izguilov, illetve maga Alexander Malisev ellen felhozott 2008-as vádak között bérgyilkosság, fegyver-, drog- és emberkereskedelem, lányok futtatása, zsarolás és vesztegetés szerepelt.

A letartóztatott vezéreket azonban, Kalashovhoz hasonlóan idén év elején csillagászati összegű óvadékért cserében szabadlábra helyezték az el País szerint. Petrovnak 160 millió, Izguilovnak 80 millió, Malisevnek 130 millió forintnak megfelelő eurónyi óvadékot kellett fizetnie. Szabadlábra helyezésük miatt tajtékzott a rendőrség, amely nehezményezte, hogy a nagy erőfeszítések árán becserkészett maffiózókat ilyen könnyedén kiengedték a bíróságok.