Pánikot keltett egy kettős utórengés Chilében

Vágólapra másolva!
Rövid időre pánikot keltett szerdán a pusztító földrengés sújtotta Chilében, hogy mindössze hat másodperc eltéréssel két utórengés is kipattant a tengerfenéken. A földmozgások nem okoztak sem személyi sérülést, sem anyagi károkat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai földtani intézet jelentése szerint két utórezgés rázta meg Chilét, a földmozgások a Richter-skála szerint 5,9-es és 6-os erősségűek voltak. Ez utóbbi volt a múlt hét végi földmozgást követő legerősebb utórengés. Múlt szombaton az elmúlt száz év egyik legerősebb - a Richter-skála szerint 8,8 erősségű - földrengése rázta meg a latin-amerikai ország középső részét, és tengeri szökőárt keltett. A természeti csapás következtében a legfrissebb adatok szerint 802 ember vesztette életét.

A chilei hatóságok a szerdai utórengéseket követően cunami veszélyére figyelmeztették a legnagyobb károkat elszenvedő Concepción város lakosságát. A település utcáin köröző kisteherautókról hangszórón felhívták a lakosokat, hogy hagyják el azt a tengerpartszakaszt, amelyet múlt szombaton elöntött a szökőár. Röviddel később ugyan feloldották a riadót, a megrémült lakosok azonban igyekeztek eljutni a város magaslataira. Sokan futva tették ezt, de a városba a fosztogatások megelőzésére nagy számban kivezényelt katonák nyugalomra intették a lakosságot.

A hivatalából néhány nap múlva távozó Michelle Bachelet elnök a chilei televízióban és rádióban igyekezett megnyugtatni honfitársait. Felszólította őket, hogy támogassák a segélyműveleteket és a helyreállítási munkálatokat, s elhárította azokat a bírálatokat, hogy kormánya túl lassan reagált a természeti csapásra. Bachelet azt bizonygatta, hogy van elegendő élelmiszer és üzemanyag, nem kell hiánytól tartani és a szükségesnél nagyobb mennyiséget felhalmozni. Végül könnyekben tört ki, amikor azt hangoztatta, hogy Chile - amely régóta Latin-Amerika egyik legstabilabb gazdaságával rendelkezik - ismét talpra áll majd.

A földrengés sújtotta térségben viszont továbbra is feszült a hangulat, Concepciónban változatlanul érvényben van a naponta 18 órás időtartamra vonatkozó kijárási tilalom, két tartományban 14 ezer katona ügyel a rendre és felügyeli a segélyek szétosztását. A városban az élelmiszerek - így a liszt és a cukor - ára az egekbe szökött a fosztogatások miatt és mert a hiánytól tartó polgárok készleteket halmoznak fel. Egy helyi lakos arra panaszkodott a Reuters brit hírügynökségnek, hogy a közeli sarki üzletben háromszorosára nőttek az árak.

A fővárosban, a kevesebb kárt elszenvedett Santiagóban az élet lassan kezd visszatérni a normális kerékvágásba. A város repülőterén lassan kezd felújulni a légiforgalom, bár a fő terminál előtt hosszú sorokban kígyóznak az elmúlt napokban a földön rekedt utasok. Chilét, a világ legnagyobb réztermelő országát olyan időszakban érte a természeti csapás, amikor már éppen kezdett kikecmeregni a gazdasági világválság okozta nehézségekből. Egyes szakértők szerint a földrengéskár elérheti a 30 milliárd dollárt is, amely összeg a chilei hazai össztermék (GDP) 15 százalékának felel meg.