Alacsony részvétellel büntették Berlusconit az olasz szavazók

Vágólapra másolva!
Regionális szavazást tartottak Olaszországban vasárnap és hétfőn. Silvio Berlusconi miniszterelnök pártja öt régióban, az ellenzéki Demokrata Párt pedig hétben tudott győzni. Róma környékéért ádáz csata zajlik, itt még nem dőlt el, melyik párt nyert. A részvétel szokatlanul alacsony volt, amit a politikusok és az elemzők is a gazdasági válság miatt, a politikából kiábrándult szavazókkal magyaráznak.
Vágólapra másolva!

Három régiót is elragadott az ellenzéktől Silvio Berlusconi kormányfő pártja az olaszországi regionális választásokon - írja a Daily Telegraph. Két déli régió (Calabria és Campania) mellett az északi Piemontéban is győzelmet aratott Berlusconi pártja, a Szabadság Népe.

A szavazást vasárnap és hétfőn rendezték, és Olaszország 20 régiójából 13-at érintett. Berlusconi pártja öt régióban tudott végül nyerni, Lombardiát és Venetót is megtartotta. Lazióért (ahol a főváros Róma is található) viszont nagy harcban áll a korábbi európai biztos, demokrata párti Emma Bonino és a szélsőjobbos Renata Polverini. A baloldal hét régióban győzött, többek között Toszkánában és Emilia-Romagnában.

A részvétel 15 éve nem volt ilyen alacsony, mindössze a lakosság 64,2 százaléka ment el voksolni az érintett régiókban. Ez nyolc százalékkal kevesebb, mint öt éve, az előző regionális választásokon volt. Paolo Gentiloni, A Szabadság Népe politikusa ezt azzal magyarázta, hogy ez válasz volt a "politikusi osztály problémájára, amelynek nincs válasza a pénzügyi válság okozta gazdasági bajokra". Roberto Maroni belügyminiszter azonban azt mondta: "Erre úgy tekinthetünk, hogy a részvétel erősebb lesz a következő választásokon, három éven belül".

A Telegraph szerint az Ipsos közvélemény-kutató intézet is alacsony szavazási hajlandóságot jelzett előre korábban. Az Ipsos ezt szintén azzal magyarázta, hogy Berlusconi kormánya nem tudott megfelelő választ adni a munkanélküliségre és a világháború óta Olaszországot legsúlyosabban érintő gazdasági válságra. Osvaldo Penali, Berlusconi pártjának egy ismert politikusa is azt nyilatkozta a szavazás előtt, hogy a 70 százalék alatti részvétel "minket büntetne".