3000 euróra büntették az EU-elnököt sértegető képviselőt

Vágólapra másolva!
Nigel Farage-et a maximálisan kiróható pénzbírsággal, 3000 euróval büntették, mert az Európai Parlament egyik ülésen sértegette az Európai Bizottság elnökét, Herman van Rompuyt. A brit képviselő elismerte, hogy szarkasztikusan fogalmazott, de nem kér bocsánatot.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) elnöke, Jerzy Buzek 3000 eurós pénzbüntetéssel sújtotta Nigel Farage brit EP-képviselőt, aki a múlt héten az Európai Tanács elnökét, Herman Van Rompuyt sértegette. Buzek azt mondta, hogy "védelmezi Farage jogát arra, hogy ne értsen egyet az Európai Unió politikával vagy intézményeivel", de a személyes sértegetésre nincs joga. "Viselkedése Rompuy úrral nem volt megfelelő, megsértette a Ház méltóságát és méltatlan volt a parlamenthez." - húzta alá az EP elnöke. Farage nagy felháborodást kiváltó beszédében azt mondta, hogy Van Rompuynek "annyi a karizmája mint egy felmosórongynak" továbbá küllemét egy kis bankalkalmazottéhoz hasonlította.

Farage annyit elismert, hogy szarkasztikusan fogalmazott, de szerinte legfeljebb a világ bankalkalmazottainak tartozik bocsánatkéréssel. Úgy gondolja, hogy Van Rompuy elég felnőtt ahhoz, hogy ne szoruljon védelemre, és "nem kér bocsánatot az Európai Parlamenttől, amely - állítólag - demokratikus". Farage a maximálisan kiróható pénzbírságról - amely 10 napi ellátmányának felel meg - azt mondta, hogy az nem vonja meg tőle a szólásszabadság jogát, de "ha továbbra is azt mondom, amit mondani akarok, akkor megint megbüntethetnek. A végén még én fizetek nekik azért, hogy a parlamentben ülök" - mondta Farage, a Szabadság és Demokrácia Európája frakció vezetője.