Őrizetbe vettek egy tábornokot Törökországban

Vágólapra másolva!
Törökországban kormányellenes összeesküvéssel vádolnak egy államügyészt és egy négycsillagos tábornokot - eddig a legmagasabb rangú aktív katonatisztet. A vádirat szerint a két férfi összeesküvést szervezett a török Igazság és Fejlődés Párt (AKP) és az erzincani iszlám hálózatok lejáratása érdekében.
Vágólapra másolva!

Saldiray Berk tábornok, a kelet-törökországi Erzincan tartományban állomásozó harmadik hadsereg parancsnoka, eddig az egyetlen aktív tábornok, akit vád alá helyeznek az Ergenekon-ügyben.

Ilhan Cihaner államügyészt, aki a vidéki iszlám hálózatok után nyomozott, a múlt hónapban vették őrizetbe. Ügye nagy vitát váltott ki a kormány és az igazságügyi apparátus között, előbbi azzal fenyegetőzött, hogy népszavazást ír ki az alkotmánymódosításról a bírói testület hatalmának visszaszorítása érdekében.

A 61 oldalas vádirat szerint a két férfi összeesküvést szervezett a török Igazság és Fejlődés Párt (AKP) és az erzincani iszlám hálózatok lejáratása érdekében. A török média még tavaly júniusban számolt be az összeesküvésről, amelynek célja a nacionalista ellenzék támogatása volt. Az összeesküvők azt tervezték, hogy fegyvert csempésznek egy befolyásos muszlim prédikátor híveinek a házába, hogy azt a látszatot keltsék, hogy a vallásos mozgalom fegyveres tevékenységgel hozható összefüggésbe.

Az Ergenekon-ügyben eddig több mint 200 személyt tartóztattak le, köztük aktív és nyugalmazott tábornokokat, jogászokat és újságírókat. A fő vád ellenük, hogy erőszakos cselekmények sorozatával zűrzavart akartak kelteni, hogy a rendteremtés szükségességével igazoljanak egy katonai hatalomátvételt.