Izraeli diplomatát utasítanak ki a britek a dubaji gyilkosság miatt

Vágólapra másolva!
Egy izraeli diplomatát utasít ki Nagy-Britannia válaszul arra, hogy vélhetően az izraeli titkosszolgálat hamisított brit útlevelekkel látta el a dubaji gyilkosságot végrehajtó ügynökeit. Február 20-án ölte meg egy csapatnyi ügynök Mahmúd el-Mabhúhot, a Hamász katonai vezetőjét.
Vágólapra másolva!

Kiutasít Nagy-Britannia egy izraeli diplomatát Mahmúd el-Mabhúh dubaji meggyilkolása miatt - írja a BBC. Izraeli ügynökök vélhetően úgy ölték meg a Hamász katonai vezetőjét, hogy több hamisított európai - ezen belül 12 brit - útlevelet használtak az akcióhoz.

David Milliband külügyminiszter kedden, közép-európai idő szerint fél négykor tájékoztatni fogja a parlamentet a kiutasításról - közölte az AFP. A brit Daily Telegraph szerint az izraeli kormányt fogja felelősként megnevezni. A BBC azonban diplomáciai forrásokra hivatkozva közölte, hogy nem vádolják Izraelt a hamisítással és a gyilkossággal. Egyelőre annyit tudni, hogy Ron Proszer izraeli nagykövetet bekérették hétfőn a londoni külügyminisztériumba, hogy megosszák vele a Mabhúh-gyilkosság ügyében lefolytatott vizsgálat eredményét.

Miliband korábban a BBC-nek azt mondta: Nagy-Britannia "felháborítónak" tartja a brit útlevelek használatát, és "eltökélten a végére jár az ügynek". Hozzátette: London "reméli és elvárja", hogy Izrael teljes mértékben együttműködik a történtek feltárására indított brit vizsgálattal. A francia, német és ír külügyminisztériumok is magyarázatot követeltek a hamis útlevelek miatt Izraeltől. A Telegraph szerint az úti okmányokat egy intézkedés során izraeli reptéri tisztviselők vették el, és mintegy 20 perc múlva szolgáltatták csak vissza.

Gyilkosság Dubajban

A januári gyilkosság elkövetését nem ismerte el Izrael, bár a dubaji rendőrfőnök február 20-án kijelentette: bizonyítékaik vannak, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad áll az akció mögött. Mahmúd al-Mabhúhot, a Hamász katonai szárnyának egyik alapítóját január 20-án holtan találták dubaji szállodai szobájában (erről itt olvashat részleteket).

A szállodai szobában, amelyben a gyilkosok Mabhúhhal végeztek, a rendőrök olyan körülményeket találtak, mintha az áldozat természetes halállal halt volna meg. Halálának igazi okára csak egy héttel később jöttek rá, miután a dubaji hatóságok a Hamász sürgetésére vizsgálatot indítottak az ügyben. Az Interpol 27 embert köröz a gyilkosság gyanújával.