Élő pajzsnak használt kisfiú miatt felel két izraeli katona

Vágólapra másolva!
Vádat emelt az izraeli hadsereg két saját katonája ellen, akik a hatóságok szerint élő pajzsként használtak egy palesztin fiút a 2008 végén indított gázai háborúban. A katonákat azzal vádolják, hogy pokolgépnek tartott csomagok kinyitására kényszerítettek egy 9 éves gyereket, aki csak azért menekült meg, mert mégsem volt bomba a gyanús zsákokban.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt az izraeli hadsereg két izraeli katona ellen, akik a 2008 decemberi gázai invázió alatt a gyanú szerint élő pajzsként használtak egy kilenc éves palesztin fiút - írja BBC. A Hamász radikális palesztin szervezet ellen vívott 22 napos háború után Izrael 150 vizsgálatot indított a katonái által elkövetett állítólagos törvénysértések ellen, ezekből a mostani a második, amely vádemeléssel végződött.

A vád szerint a két katona egy épület átkutatása közben arra kényszerített egy palesztin kisfiút, hogy nyisson ki nekik gyanús zsákokat. A katonák attól féltek, hogy a zsákokban bomba van, a csomagok azonban ártalmatlannak bizonyultak. Ezt a módszert az izraeli hadsereg tiltja, a szabályzatok szerint a civilekkel való bombakeresés olyan, mint ha a katonák élő pajzsnak használnák őket.

Az élő pajzs használata háborús bűnnek számít, a katonák elleni vád azonban nem háborús bűnökről, hanem "egészség és élet veszélyeztetéssel járó tevékenység engedély nélküli tevékenységről" szól. A B'Tselem nevű izraeli jogvédő szervezet üdvözölte a vádemelést, de közölte: szerinte nem a hadseregnek, hanem egy független bizottságnak kellene kivizsgálnia a 2008 decemberi invázió során elkövetett jogsértéseket.

Eddig egy izraeli katonát zártak börtönbe a háború során elkövetett bűnökért: a férfi hét hónap börtönt kapott, mert elvett egy hitelkártyát egy palesztintól, majd a harcok után Izraelben pénzt vett fel róla. Januárban az izraeli hadsereg emellett bejelentette, hogy megrovásban részesítettek két magas rangú tisztet, akik engedélyezték, hogy a tüzérség olyan fehérfoszfor-lövedékekkel lője a palesztin területeket (Erről bővebben itt olvashat). A foszforbombákat több nemzetközi egyezmény is tiltja, de azok egy ENSZ-épületet is eltaláltak.

Izrael korábban a Hamászt vádolta azzal, hogy élő pajzsot használ támadásaihoz, mivel sűrűn lakott területekről indítja katonai műveleteit. A 2009. december 27-én indított izraeli offenzívában jogvédők szerint 1400, Izrael szerint körülbelül 1100 palesztin halt meg. Az izraeli hadsereg 13 embert vesztett a hadműveletben.