Barcelonát is befedte a márciusi havazás

Vágólapra másolva!
Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Romániában is gondot okoz a télies időjárás. Már szerdán hóviharok tették járhatatlanná a spanyol-francia határ környéki, hegyvidéki utakat, de a tengerpartot is hó lepte be. A barcelonaiak évtizedek óta nem láttak annyi havat, mint amennyi az utóbbi napokban leesett. Észak-Olaszországban, a román fővárosban és Erdélyben is akadozik a közlekedés a hó miatt. A horvát tengerparton pedig rendkívül erős szél pusztított.
Vágólapra másolva!

A Pireneusokban leesett méteres hó eddig 40 utat zárt el, ami miatt mintegy 6000 utazó akadt el - írja a brit Guardian a Spanyolország északi, illetve Franciaország déli részére lecsapó téli időjárásról. A napokban összesen 250 ezer embert érintettek az áramkimaradások Északkelet-Spanyolországban. A milliós nagyváros Barcelonában 1962 óta nem láttak ennyi havat, és ez megbénította a város közlekedését.

Joan Boada belügyminiszter szerint az áramkimaradásokat egy magas feszültségű távvezetékben keletkezett hiba okozta. Ezért Girona városának környékén volt nagyobb áramszünet. A várost egyébként 50 centis hó vágta el a külvilágtól, még a repülőtere is csökkentett üzemmódban működik: szerdán mindössze öt járatot fogadott.

A spanyol-francia határt is le kellett zárni La Junqueránál, mert az oda vezető utakon majdnem 50 kilométeres kocsisor alakult ki. Helyi lapok 170 ezerre teszik azon diákok számát, akik a bezárt iskolák miatt otthon maradhattak. A havazás vasútvonalakat is járhatatlanná tett a közutak mellett - mondta Boada.

Barcelonában a Guardian szerint számos fényképező embert lehetett látni, akik megörökítették a ritka jelenséget: a tengerpartot is befedte a hó. "Soha életemben nem láttam még ehhez foghatót itt" - mondta egy helyi lakos, Raquel Lasmarias. A meteorológiai szolgálat szerint az időjárás ugyan javulni fog hamarosan, azonban előtte még szokatlanul kemény fagyokra kell számítani.

A Spanyolországhoz tartozó, földközi-tengeri Baleár-szigeteken is gondot okozott a havazás. Palma de Mallorcában nem maradt meg a hó, de a belső, magasabban fekvő területeken csaknem egy tucatnyi utat le kellett zárni szerdán.

Franciaország Aude nevű régiójában a tűzoltók vittek forró italokat annak az 1800 utasnak, akik az elakadt vonatokon rekedtek - számolt be az AFP hírügynökség. "Perpignanban az utasok lefeküdhettek egy hálókocsis vonaton, de mi ébren töltöttük az éjszakát, és csak hajnali 3-kor kaptunk egy pokrócot" - panaszkodott Jean-Marie Rossignol, aki idős szüleit kísérte Perpignan városába.

Ítéletidő az Adrián

Horvátországban, az Isztria-félszigeten és a dalmát tengerparton az év ezen időszakában megszokott száraz, hideg szél, a bóra háztetőket szakított le, és fákat csavart ki. Rijekában a viharos erejű szél letépte egy iskola tetejét, a városban és környékén lényegében leállt a tömegközlekedés. Az orkán, a havazás és az esőzések miatt a partvidék több helyen el volt vágva a belső országrésztől.

A szlovén tengerpart körzetében 150 kilométer per órás széllökéseket mértek. A nyugati országrészben, Nova Gorica környékén áramkimaradások voltak, több iskolában szünetelt az oktatás. Szlovénia koperi kikötőjét már kedd este lezárták, mert több méter magas hullámokat korbácsolt fel a szél. A vihar miatt több autóutat is lezártak, köztük a Koper és a Ljubljana közötti szakaszt. A déli országrészben a havazás okoz gondot, Kocevje környékén szerda reggelre fél méter hó esett, igaz, az utak a hírek szerint járhatók.

Forrás: AFP
Hó fedte be Barcelonát - Galériáért kattintson a fotóra!

Olaszországban a havazás okozott káoszt a közlekedésben. A közép-olaszországi Abruzzo-hegységben több száz autós töltötte a kocsijában az éjszakát a hirtelen lehullott hó miatt. Észak-Olaszországban 24 órán át megszakítás nélkül esett a hó. Az ítéletidő miatt bezárták a Bologna melletti Marconi repülőteret. Emilia Romagna, Toszkána és Umbria tartományokban többtucatnyi településen szünetelt az oktatás.

Hóviharok Romániában is

Megbénult a közlekedés Románia déli részén az éjszakai hatalmas havazás és a hóviharok miatt. A hatóságok három országos és tucatnyi megyei utat lezártak. Országszerte húsz megyében hóviharokra figyelmeztetnek a meteorológusok.

A hóvihar nehezíti a közlekedést a Bukarest és a tengerparti Constanta közötti autópályán is. A téli időjárás a román főváros közlekedésében is gondot okozott. A hatóságok már bejelentették, hogy csütörtök éjszaka több főútvonalat is kénytelenek lesznek lezárni. Az Otopeni repülőtéren is fél órákat késhetnek a felszállások a behavazott kifutópálya miatt. Az időjárás Erdélyben is gondot okozott, a forgalom sok helyen lassan, a téli útviszonyoknak megfelelően halad.

Magyarországon is havazás kezdődött szerda délután, estére a délnyugati országrészben hófúvások is kialakultak. Az országos hóhelyzetről bővebben ebben a cikkünkben, a budapestiről pedig itt olvashat.