Vágólapra másolva!
Tele lettek lopott áruval a chilei Concepción utcái a hétvégén. A múlt hétvégi fölrengésben leginkább érintett nagyvárosban a fosztogatók szégyenükben és a rendőri ellenakciótól tartva szabadultak meg összesen közel 400 millió forint értékű árutól.
Vágólapra másolva!

Hűtőgépekkel, televíziókkal, játékokkal, kerékpárokkal, matracokkal, kanapékkal teltek meg a hétvégén az előző heti földrengésben leginkább érintett chilei nagyváros, Concepción utcái - jelentette a Guardian. Az összes áru, amit kiraktak, a földrengés utáni káoszban elharapózott fosztogatásokból származik, a fosztogatók közül sokan az áru elhagyásával igyekeznek megúszni a beígért szigorú rendőrségi akciókat és elkerülni az országos felháborodást. 35 teherautó kellett, hogy elszállítsák a helyi rendőrség szerint négyszázmillió forintnak megfelelő értékű lopott árut.

A Guardian szerint a jelenség részben arra vezethető vissza, hogy elszállt a katasztrófát követő tömegpszichózis, illetve arra, hogy 20 fosztogatót letartóztattak, és azokat, akik lebuknak, 2-5 évig terjedő börtönnel fenyegetik. Michelle Bachelet chilei elnök, aki vasárnap meglátogatta azt a rendőriskolát, ahol elhelyezték az összegyűjtött árukat, a földrengés "másfajta utórengésének" nevezte a fosztogatásokat.

A múlt szombati, a Richter-skála szerinti 8,8-es fokozatú földrengésnek és az azt követő szökőároknak több mint 450 halálos áldozata volt, utak mentek tönkre, az ország sok táján megszűnt az áram-, víz- és telefonszolgáltatás. A káosz közepette harapózódott el a fosztogatás, az emberek előbb csak a létfenntartáshoz szükséges árukat kezdték ellopkodni a boltokból később azonban vérszemet kaptak, és mindent vittek. Ezen az egész ország felháborodott, egy felmérés szerint a chilei emberek 85 százaléka követelte a fosztogatók szigorú megbüntetését.

Egy másik felmérés pedig azt mutatta ki, hogy az emberek többsége elkésettnek és rossz hatékonyságúnak ítéli a kormány katasztrófa idején mutatott teljesítményét. Sokan tudni is vélik az okát, hogy Bachelet elnök miért nem vezényelte hamarabb az utcákra a katonákat: az Augusto Pinochet diktatúrája alatt meghurcolt baloldali politikus állítólag rossz emlékei miatt vonakodott.

Mások ugyanakkor elismerően nyilatkoztak arról, hogy a kormány sok helyen hamar helyreállította a megrongálódott alapvető közszolgáltatásokat, és hatalmas mennyiségű segélyt juttatott a rászorulók majdnem mindegyikének.