Afganisztánba látogatott Barack Obama

Vágólapra másolva!
Váratlanul Afganisztánba utazott Barack Obama amerikai elnök. Obama elnökként most jár először a közép-ázsiai országban. Tárgyalt Hamid Karzai államfővel, majd beszédet mondott a katonák előtt egy bázison. Látogatását biztonsági okoból még az afgán elnökkel is csak az utolsó pillanatban közölték.
Vágólapra másolva!

Előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett vasárnap Barack Obama amerikai elnök, aki találkozott Hamid Karzai afgán államfővel. Az amerikai elnök gépe Bagramban szállt le, onnan helikopterrel utazott a fővárosba. Karzaival tartott megbeszélése után visszatért a támaszpontra, ahol helyi idő szerint éjfél előtt mondott beszédet a katonák előtt.

"Azt akarom, hogy tudják (...) akár itt Bagramban dolgoznak, akár délen, Hilmendban járőröznek egy faluban (...) , feltétlenül szükséges a szolgálatuk Amerika biztonsága érdekben" - mondta a katonáknak. "Tudjuk, hogy nehéz napok állnak előttünk. Lesznek kudarcok. Eltökélt ellenséggel állunk szemben. Tudjuk azonban azt is, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem adja fel, ha valamibe belefogott" - mondta az elnök, aki szerint az amerikai hadsereg azért van az országban, hogy segítsen az afgánoknak a nehezen megszerzett béke kiépítésében.

Ez az első alkalom, hogy a 2008-ban megválasztott Obama elnökként is az országba látogat. Az elnökválasztási kampányban már egyszer járt itt, de megválasztása óta még nem. Pedig Obama külpolitikájának egyik kiemelt terepe Afganisztán: az elnök decemberben rendelt el jelentős, 30 ezer fős afganisztáni csapaterősítést, és akkor tűzte ki az amerikai csapatkivonás megkezdésének időpontját 2011-re. Eddig az új egységek harmada érkezett meg és nagyszabású offenzívában vettek részt februárban az ország déli részében.

Hatórás látogatását után Obama helyi idő szerint éjfél után elutazott Afganisztánból. Látogatását biztonsági okokból titokban tartották. Karzai elnököt például alig egy órával Obama érkezése előtt értesítették.