Obama aláírta az egészségügyi reformcsomagot

Vágólapra másolva!
Kormányzásának eddigi legnagyobb sikerét könyvelhette el Barack Obama amerikai elnök, aki kedden ünnepélyes körülmények között aláírta az egészségügyi reformról szóló törvénycsomagot. A reformot hevesen támadja a republikánus ellenzék, mert az szerintük túlzott állami beavatkozás. A csata a bíróságon folytatódik, mert több tagállam is megtámadta a jogszabályt.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök kedden ünnepélyes körülmények között aláírta a Fehér Házban az egészségügyi reformcsomagot, amely ezzel törvényerőre emelkedett. A hírtelevíziók által élőben közvetített ceremónián több százan - kormányzati tisztviselők, kongresszusi politikusok és a reform egyéb támogatói, közöttük átlag amerikaiak - vettek részt.

Obama 20 darab tollat használva, óriási éljenzés közepette látta el kézjegyével a törvényt. (Az elnök a törvényeket több tollal szokta aláírni, hogy azokat utána odaajándékozhassa a legfontosabb támogató személyeknek.) A CNN hírtelevízió megjegyezte: régen volt olyan széles mosoly Obama arcán, mint ebben a történelmi pillanatban, amikor alákanyarította nevét.

"Ma, csaknem száz évi próbálkozás, egy évi vita után (...) a betegbiztosítási reform az Egyesült Államok törvényévé válik" - mondta Obama. Kifejtette: a törvény olyan reformokat indít el, amelyekre "iszonyatosan nagy szükség van", s amelyekre amerikaiak nemzedékei vágytak. Mint mondta, "új időszak kezdődik Amerikában".

A képviselőház az egészségügyi szféra átalakításáról folytatott kiélezett vita után vasárnap éjszaka fogadta el a törvénytervezetet, szoros, 219-212-es szavazati arányban. Az alsóház a szenátus által már tavaly karácsonykor elfogadott változatot hagyta jóvá, így a dokumentumot egyenesen a Fehér Házba küldhették az elnökhöz aláírásra. A republikánusok a szenátusban és a képviselőházban sem támogatták egyetlen vokssal sem Obama reformtervét.

A demokraták a törvény elfogadását úgy értékelik: Obama teljesítette egyik legfőbb kampányígéretét. Ez arra vonatkozott, hogy átalakítja az egészségügyi rendszert, amelyben olyannyira elszaladtak a betegellátás és biztosítás költségei, hogy sok amerikai már nem tudja azokat fizetni. A republikánus ellenzék viszont leszögezte: mindent megtesz, hogy visszavonja a szerinte káros törvényt. Az egyik fő ellenérv szerint a költséges reform keretében az állam át akarja venni a gazdaság egyhatodát kitevő szféra irányítását.

A törvény aláírásával nem zárult le az egészségügy átalakításáról zajló vita. A republikánusok revánsot akarnak venni a novemberi választásokon, és reményeik szerint többséget szerezve lépéseket tehetnek majd a reform visszavonása végett. Az egészségügyi reform elleni támadások másik terepe a bírósági rendszer: tucatnyi, republikánus vezetésű szövetségi állam jelezte, hogy megtámadja a törvényt. Szerintük alkotmányba ütközik, hogy kötelezővé teszik a polgárok számára biztosítás megkötését.