Családi mutyizással vádolják a német külügyminisztert

Vágólapra másolva!
Családja és élettársa üzleti érdekeit figyelembe véve szervezi üzleti útjait Guido Westerwelle német külügyminiszter - állítja a Berliner Zeitung című lap. A lap szerint a szabad demokrata politikus egy ázsiai útjára magával vitte testvére és élettársa egy-egy üzlettársát. Az élettárs visszautasította, hogy privát üzletei egyengetésére használná Westerwelle külföldi utazásait.
Vágólapra másolva!

Erősen szem előtt tartja családja üzleti érdekeit Guido Westerwelle német szabad demokrata politikus - írja a Berliner Zeitung című berlini napilap. Westerwelle a második Merkel-kormányban külügyminiszteri tisztet tölt be.

A lap Családi kirándulás Westerwellével című cikkében egy januári esetről ír, amikor a politikus Japánba és Kínába utazott. A Westerwellét kísérő tízfős gazdasági delegációba tartozott testvére, Kai Westerwelle ludwigshafeni cégének egyik tagja, illetve Westerwelle élettársának, Michael Mronznak egyik üzlettársa is.

A lap szerint a delegáció egyik tagja egy bizonyos Ralf Marohn volt, aki a ludwigshafeni Far Eastern Fernost Beratungs- und Handels Kft. nevű cég többségi tulajdonosa és cégvezetője. A ludwigshafeni vállalkozás egyik résztulajdonosa a külügyminiszter testvére. Másik résztulajdonos egy svájci, Mountain Partners nevű cég, amely Westerwelle barátjaként és az FDP egyik legjelentősebb támogatójaként ismert Cornelius Boersché. Boersch szintén az ázsiai küldöttség tagja volt. A lap szerint Boersch cége évek óta üzleti kapcsolatban áll a Westerwelle fivérekkel.

Az 1992-ben alapított Far Eastern az elmúlt években körülbelül másfél-két millió euró közötti forgalmat csinált - írja a Berliner Zeitung. A cég a kelet-ázsiai és német kapcsolatok erősítésével foglalkozik. Négy irodát üzemeltet Kínában, és szoros munkakapcsolatot ápol a rajna-pfalzi gazdasági minisztériummal.

Szövevényes üzleti kapcsolatok

A Far-Easternben résztulajdonos Cornelius Boersch emellett Westerwelle élettársának, Mronznak is üzleti partnere. Mronz cége nagyszabású sporteseményekkel foglalkozik. A lap szerint a svájci Boersch-cégek egyike 2009-ben átvette a többséget egy Technologiefirma Arygon nevű cégben. Ennek részvényesei és igazgatósági tagjai közé tartozott tavaly Mronz is. A 2006-os németországi focivébén az Arygon szállította a stadionok beléptetőrendszereihez szükséges elektronikai eszközöket.

A Bild című bulvárlapban Mronz visszautasította, hogy privát üzletei egyengetésére használná élettársa külföldi utazásait. (Westerwelle nyíltan felvállalja homoszexualitását, a nyilvánosság előtt gyakran mutatkozik élettársával.)

A szociáldemokrata párt, az SPD ugyanakkor erős kritikával illette Westerwellét: Thomas Oppermann frakcióvezető azt mondta, az FDP-s politikusnak nem sikerül tisztán elválasztania az állami és a magánüzleteket. Westerwelle jelenleg Latin-Amerikában tartózkodik. Pénteken Rio de Janeiróba utazik, ahol a 2014-es brazíliai focivébéről és a két évvel később esedékes olimpiáról tájékozódik. Az útra vele tart élettársa is - írja a Berliner Zeitung.