Aláírta Obama az egészségügyi reformcsomagot

Vágólapra másolva!
Aláírta kedden Barack Obama amerikai elnök az egészségügyi törvény módosító csomagját. A csomag a betegbiztosítást több tízmillió amerikaira terjeszti ki a betegbiztosítást. A demokraták szerint Obama az egészségügyi reformmal teljesítette egyik legfőbb kampányígéretét. A republikánusok szerint viszont káros a törvény.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök kedden aláírta a betegbiztosítást több tízmillió amerikaira kiterjesztő egészségügyi törvény módosító csomagját. Ez nagy előrelépés, fontos mérföldkő - mondta az amerikai elnök az Észak-Virginiai Állami Egyetemen a ceremónia előtt mondott beszédében.

A csomagot múlt heten fogadta el az amerikai képviselőház. A tervezetet a republikánus szenátorok egyike sem támogatta, és három demokrata párti politikus is nemmel voksolt. A tervezetet - miután annak szövege megváltozott, a házszabállyal való ütközés miatt törölni kellett belőle két cikkelyt - vissza kellett küldeni a képviselőházba, ahol még a szenátusi szavazás napján elfogadták 220-207 arányban.

Mivel az egészségügyi törvény úgy született meg, hogy a képviselőház a szenátus által karácsonykor elfogadott tervezetet hagyta jóvá, a demokraták ragaszkodtak bizonyos kiigazításhoz. Az ezt tartalmazó módosító csomagot írta alá kedden Obama. A módosítások között szerepel a nagyobb központi támogatás a betegbiztosításokhoz és a szövetségi állami szintű segélyek növelése a szegények alapellátását biztosító programhoz.

A demokraták a csomag elfogadása után azt hangoztatják: Obama teljesítette egyik legfőbb kampányígéretét. Ez arra vonatkozott, hogy átalakítja az egészségügyi rendszert, amelyben olyannyira elszaladtak a betegellátás költségei, hogy sok amerikai már nem tudja őket fizetni. A republikánus ellenzék viszont azt közölte: mindent megtesz, hogy visszavonja a szerinte káros törvényt. Szerinte a költséges reformmal az állam át akarja venni a gazdaság egyhatodát kitevő szféra irányítását.