Átcipelik Afganisztánba az amerikai hadi eszközöket Irakból

Vágólapra másolva!
Óriási számok jellemzik az Egyesült Államok iraki kivonulását: egymillió tonna, korábban Irakba szállított hadianyag sorsáról döntenek, 150 milliárd dollárba kerül a kivonulás, aminek végrehajtásán 20 ezer amerikai katona dolgozik. Az amerikaiak felszerelése, a kivonulás után vagy az afganisztáni háborúba kerül, vagy hazaviszik Amerikába, esetleg hulladék lesz belőle.
Vágólapra másolva!

A vietnami háború óta nem volt akkora mértékű amerikai csapatkivonás, mint amilyen most zajlik Irakban - írja a CBS News amerikai hírportál. A hétéves háború folyamán több mint egymillió tonna hadfielszerelést szállított az Egyesült Államok Irakba - mindent, a tankoktól a fogpiszkálókig. Ezeknek az elszállításán most 20 ezer katona kezd dolgozni, először mintegy 40 ezer jármű fogja elhagyni Irakot.

A kivonás 150 milliárd amerikai dollárba fog kerülni a CBS szerint, úgyhogy az amerikai hadsereg most megpróbál minél több felszerelést összegyűjteni és újra felhasználni. A katonai eszközök egy része a szemétbe megy, más része Amerikába, megint más része az afganisztáni frontra.

"Ezek a dolgok többnyire mind használhatóak. Vannak teljesen új légkondicionálók" - leltározott a hadsereg logisztikusa, Anthony Potenzone. Sok felesleges felszerelés is érkezett Irakba: a CBS egy konténernyi hótaposó és hörcsögketrec felől érdeklődött, amit Potenzone szerint egy iskolának rendelhettek. A CBS által meglátogatott amerikai bázist hamarosan birtokába veszi majd az iraki hadsereg. Az amerikaiak 30 millió dollár értéket hagyhatnak hátra bázisonként - a barakkokat és berendezésüket.