Zöld utat adna a Habsburg elnököknek Ausztria

Vágólapra másolva!
Eltörölnék a Habsburg köztársasági elnökök tilalmáról szóló passzust az osztrák alkotmányból a kormánykoalíció pártjai. Ha a terv megvalósul, 1918 óta először indulhatna a Habsburg-ház tagja az elnöki címért a tavaszi választásokon. Bár az elvről egyetértenek a politikusok, nem biztos, hogy a döntést még a választások előtt meghozzák.
Vágólapra másolva!

Eltörölnék az osztrák kormánykoalíció pártjai az alkotmánynak azt a részét, amely tiltja, hogy a Habsburg-ház tagjai induljanak a köztársasági elnöki címért Ausztriában. A pártok szerint a Habsburgok elleni szabály már nem időszerű, de abban nem értenek egyet, hogy a tavaszi elnökválasztás előtt, vagy az után nyúljanak hozzá.

Az 1918-ban hozott szabályt annak idején a köztársaság védelme érdekében hozták, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után ne szerezhesse vissza hatalmát az uralkodócsalád. A passzus az összes valamikori és jelenlegi uralkodócsalád tagját kizárja az elnökjelöltek közül: a kormánypártok szerint azonban törvény előtti egyenlőség elvét és a szabad, demokratikus választásokhoz való jogot is sérti így az alkotmány.

"Kilencven év után lassan itt az ideje, hogy lazábban viszonyuljon a köztársaság a történelemhez" - idézi a Die Presse a szabály megszüntetését tervező politikusokat. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) már az április 25-re kiírt elnökválasztás előtt eltörölné a tilalmat, koalíciós partnere, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) viszont inkább az államfőválasztás után foglalkozna a témával.

A kérdés azután került napirendre Ausztriában, hogy Ulrich Habsburg-Lothringen, a Zöldek karintiai önkormányzati képviselője és a menye tavaly ősszel az alkotmánybírósághoz fordult a tilalom eltörlése érdekében. A bíróság ekkor elutasította a beadványt azzal az indoklással, hogy csak az elnökválasztás után vizsgálódhat a kérdésben.

A kormánypártok és a Zöldek együtt rendelkeznek az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséggel. A Die Presse szerint a két másik parlamenti párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) is jelezte, hogy egyetért a tilalom feloldásával.